De keuze van een (digitale) sturing voor een digitale baan; een hoge kost en een belangrijke keuze. Via deze korte intro, proberen we jullie alvast wegwijs te helpen.
Niets is zo moeilijk als beslissingen nemen. Zo ook voor onze hobby. Tegenwoordig zijn er zoveel goede systemen op de markt, dat het steeds moelijker wordt om juist dit systeem te kiezen dat voor jouw baan, het correcte systeem is.
Weet dat vele systemen hetzelfde kunnen, maar juist in de details verschillen. Om het iets eenvoudiger te maken (dat dachten we toch), zijn we volop gaan zoeken op het internet. Je komt van alles tegen: voorstanders, tegenstanders, knutselaars en mensen die weten waarover ze spreken. Die laatste groep kom je meestal tegen op fora zoals zijnde Modelspoormagazine en het 3-rail forum.
Verschillende systemen naast elkaar gezet
Naar aanleiding van alle info die we vonden, leek het oppurtuun om een lijstje te maken, van al wat beschikbaar is op de markt.
Voorbeeldlijstje (opgelet, niet meer 100% up to date).
Hoe bepaal je nu wat je nodig hebt? Wat zijn je eisen voor het systeem? Een "plug-and-play" systeem zoasl voor de Märklin C-rails, de Märklin wisseldecoders? Welke "taal" moet deze centrale "verstaan en spreken"? DCC, MM, MFX of een combinatie van? Aansluiting voor PC? (LAN of WLAN).
De hamvraag is hier misschien ook, wat is noodzakelijk? Want je kan zelf nog veel verder gaan. Besturen via tablet of smartphone bijvoorbeeld. En liefst heb je genoeg vermogen om op de baan een aantal locomotieven tegelijkertijd te kunnen aansturen (weet dat een loc op een spoor, ook stroomafname heeft en dus voor "verlies" zorgt).
Over dit laatste nog kort even dit: Er wordt gezegd dat...
- een rijdende loc, afhankelijk van het gewicht van de getrokken wagens, een goede 300 tot 600 mA verbruikt.
- Een stilstaande loco zou, met verlichting, een goede 100 mA verbruiken.
- Wagens met binnenverlichting zouden per lampje een verbruik hebben van rond de 30 mA.
- Digitale koppelingen en rookgeneratoren gebruiken rond de 100 mA.
- Wissels zouden rond de 500 mA verbruiken, dus daarvoor zou je dus een aparte booster moeten gaan voorzien.
Kortom, 10 locomotieven, waaronder een 3-tal rijdende en 7 stilstaande = (3x600) + (7x100) = 1800 + 700 = 2500 mA.
Klopt dit? Ik kan het niet bevestigen... maar meten is weten. En ik denk dat we met deze berekening genoeg marge hebben.
Rest dus enkel nog aan jou om te kiezen wat je zelf wenst en natuurlijk ook hoe groot je budget is.
Later gaan we verder in op de verschillende systemen: ook op zelfbouw systemen.