Een belangrijk onderdeel van of aan de bouw van een baan of minibaan, is de elektronica.

Veel zaken kunnen via simpele elektronica ook geautomatiseerd worden. Maar wat als je ze zelf een reeks zaken wenst te sturen, het zelf wenst aan te passen en dit liefst met niet te veel kosten en een beperkte kennis? Dan is Arduino een heel eenvoudige oplossing.

 

Wat is Arduino?

Een Arduino is een opensource computerplatform opgebouwd rond een microcontroller. Dit platform is bedoeld voor hobbyisten die geïnteresseerd zijn in het ontwerpen van simpele en creatieve schakelingen die kunnen reageren op hun omgeving en dit door middel van digitale of analoge inputsignalen. Op basis van deze signalen kan de Arduino autonoom acties initiëren door het afgeven van digitale of analoge outputsignalen. Opensource wilt ook zeggen dat ze gratis te vinden zijn op het net.

 

Verschillende types Arduino

Er bestaan verschillende types Arduino-borden (printplaten), allen werken ze volgens hetzelfde principe. Projecten kunnen dan ook op een bord worden ontwikkeld en nadien definitief op een ander type bord gebouwd worden. Het grote verschil tussen de borden is voornamelijk in het aantal Input/output poorten. Op Figuur 1 is de layout van een Arduino UNO te zien. Alle projecten in de voorbeelden op onze website zullen voornamelijk op een Arduino UNO gebouwd worden.


Daar alles i.v.m. Arduino open source is (alles mag vrij gebruikt worden), zijn er verschillende producenten op de markt die Arduino borden produceren.

 

Sketch en bijkomende componenten

Bijkomend heb je naast een Arduino Uno nog enkele elektronisch componenten en een sketch - Arduino programma - nodig. Dit laatste vertelt de Arduino wat er moet gebeuren (bijvoorbeeld een LED laten knipperen). De nodige software "Arduino IDE 1.0.6" kan je gratis downloaden op https://www.arduino.cc/en/software, deze bestaat zowel voor Windows, Mac als Linux.

Hoe dit stukje juist werkt en voorbeelden hiervan, gaan we de komende weken/maanden bespreken in de blogreeksen rond Arduino.

De componenten die je kan gebruiken voor Arduino zijn quasi onbeperkt. Gaande van LED's, weerstandjes, schakelaars, servo's, lichtsluizen... tot ja, je kan het zo gek niet bedenken, een joystick om alles te bedienen. De mogelijkheden zijn eindeloos.
Gebruiksmogelijkheden en voorbeelden

Allemaal goed en wel, hoor ik je al zeggen... maar wat ben je er nu mee? Wel; stel je wenst een overweg te maken voor je baan. En je wenst slagbomen te laten sluiten en de lichten laten knipperen (met lichten en geluid!) als de trein doorkomt... dit kan je bijvoorbeeld allemaal bouwen met Arduino en programmeren via Sketch. Misschien heeft zelf iemand het jou al voorgedaan en kan je het gewoon van het net halen en nabouwen. Ook hier zijn dus de mogelijkheden quasi onbeperkt.

 

Prijzen en waar kopen?

Zoals reeds aangegeven is het programma gratis te vinden op het net (https://www.arduino.cc/en/software). En er zijn verscheidene fabrikanten van Arduino borden, dus als je een beetje rondzoekt op het internet, kan je al heel veel vinden. Maar we gaan je al op weg helpen.

Wens je de originele Arduino Uno borden te kopen, dan ben je gesteld rond de €20 voor enkel het bord. Maar dan heb je natuurlijk nog geen componenten. (Arduino Uno)
Je kan altijd starten met een start-kit. Deze kost rond de €80 voor de originele Arduino (Arduino Starter-kit). Heb je nog helemaal geen ervaring met elektronica of met Arduino, dan is dit een perfecte eerste stap. Nogmaals, het is absoluut niet moeilijk. Het is veel kijken naar het voorbeeld en doen. Afhankelijk van je "niveau" zal je al snel zelf zaken kunnen bedenken, uitschrijven en bouwen.

Wens je iets minder te betalen, dan raden wij je aan om toch eens naar onze Oosterse vrienden in China te gaan kijken. Kwalitatief zeker even goed materiaal (het kan perfect zijn dat dit uit dezelfde fabrieken komt!), maar zoveel goedkoper. Zo heb je een Arduino Uno startset voor nog geen €20 bij Aliexpres (Aliexpres Uno Starter). Deze keuze moet je natuurlijk zelf maken.



Hopelijk hebben we jullie met deze korte introductie kunnen warm maken voor het vervolg. We gaan proberen om maandelijks een deeltje te posten met enkele leuke tips en tricks. Later zullen we ook deze pagina aanvullen met een link naar een pagina met alle mogelijke programma's, zodanig dat je heel eenvoudig kan starten.

Vragen of opmerking? We helpen je graag verder. (Klik op de link hiernaast en je komt op het contact-formulier). Wens je mee te werken aan deze projecten of wens je er toch nog meer over te weten te komen? Als lid is het natuurlijk veel eenvoudiger om ervaringen te delen.


Nuttige links:

Arduino - Home De officiële Arduino pagina met heel veel uitleg en tutorials.
AliExpress - Online shop of portaal waar je heel veel materiaal (niet alleen Arduino) kan bestellen aan scherpe prijzen.