- Geschreven door: Sven Vandersmissen


Wie met modeltreinen werkt, werkt ook met tijdperken. Hoe zit dit nu juist? We gaan even op onderzoek voor jullie.
NEM
NEM staat voor Normen Europese Modelspoorwegen. Deze normen werden opgesteld door de MOROP . Deze normen gaan over verschillende regels en afmetingen van bijvoorbeeld de bovenleiding, de modelspoortechniek, de elektra en de elektronica, de schaalsnelheden, enz... Maar wat mij momenteel het meest interesseert zijn de Spoorwegtijdperken.
"De waarheid is altijd te vinden in eenvoud, en niet in de verscheidenheid en verwarring van de dingen."
Sir Isaac Newton - Brits wetenschapper, wiskundige 1642-1727 - Bron: Rules for methodizing the Apocalypse Rule 9
Eenvoud? Mja, niet dus
Zou het leven niet makkelijker zijn, indien er voor bepaalde zaken 1 duidelijke standaard bestaat? Voor iedereen verstaanbaar en makkelijk toepasbaar? Zodanig dat er geen verwarring en misverstanden kunnen ontstaan? Zo moeten ze rond 1954 in Genoa (Italië) gedacht hebben, toen ze bij het ontstaan van MOROP gingen nadenken over de richtlijnen en normen voor onze mooie hobby.
Nu, bijna 66 jaar later blijkt dat de eenvoud en de rechtlijnigheid, wat mij betreft toch, een beetje zoek. Ik verklaar mij nader.
De verschillende NEM-normen voor de Spoorwegtijdperken anno 2020 volgens MOROP
Laten we er enkelen even kort opsommen:
- NEM 800: Deze staat voor de Europese spoorwegen gaande van Periode I (1920) t.e.m. Periode VI (Vanaf 2005 tot nu, laat ons zeggen).
- NEM 801 A: Deze staat voor de Oostenrijkse spoorwegen, gaande van Periode I (1920) tot Periode VI (Vanaf 2005)
- NEM 806 D: Deze staat voor de Duitse spoorwegen, gaande van Periode I (1835) tot Periode VI (Vanaf 2007)
- NEM 818 NL: Deze staat voor de Nederlandse spoorwegen, gaande van Periode I (1839) tot Periode VI a (vanaf 2005)
En nu komt het...
NEM 802B: Deze staat voor de Belgische spoorwegen, gaande van Periode I (1804... de eerste spoorlijnen op het vaste land en daar zijn we fier op!) tot... zit je neer? Periode V b (2002)
...
Bon, dat er verschillen zijn tussen de landen onderling, is heel logisch te verklaren. Elke periode wordt gemarkeerd door een duidelijk lijn (ontstaan van de nationale spoorweg, eventuele privatisering... etc.). Dat begrijp ik heel goed.
Maar... de laatste update van deze file dateert van 2003. 2003! 17 jaar geleden!!!!
Nog vreemder is het feit dat ze voor België niet verder geraakt zijn dan 2002. Nog een vreemde vaststelling (het ligt waarschijnlijk aan mij, maar goed): De Europese telling start van 1920... terwijl de Duitse telling start van 1835 en de Belgische van 1804???? Dit lijkt me toch verre van logisch.