Enkele maanden scheiden ons van onze eerste Opendeurdag/Mini-expo. 

Een unieke kans om onze baan, de L165, voor het eerst te tonen aan het publiek.

 

Drukke maanden en nog zo veel nieuw (aan) te leren

Dat de spanning oploopt, daar valt wel iets over te zeggen. Met nog iets meer dan 2 maand te gaan (onze Opendeurdag/Mini-Expo gaat door op zaterdag 27 en zondag 28 mei 2023), kwamen we vorige week ineens tot het besef: "er is nog wel wat werk aan de winkel". Wil dit dan zeggen dat we al die weken hebben stilgezeten? Verre van. Alleen was het voor ons allemaal nog zoeken naar de "best-practice", de beste manier om aan de slag te gaan. En ook... hoe doen we dit op een leuke mannier.

 

Leercurve

Voor vele onder onze leden is dit iets compleet nieuw. Een modulebaan die als expobaan gaat dienen bouwen, samenwerken aan een baan om een bepaald doel te bereiken... liefst voor die bepaalde datum en voor sommige onder ons zelf de eerste keer een baan bouwen. Men staat er soms niet bij stil, maar er komt wel wat bij kijken. Buiten tijd, plaats en geld (ook wel de hoofpijlers van alle hobby's genoemd), komt er een gezonde portie moed aan te pas. En als club wil je niet enkel bouwen, je doel is toch ook om andere leden de kans te geven om te leren. Mits een beetje sturing hier en daar, zagen we dat de meeste heel snel de draad oppikten en dat er na een paar maanden toch wel vooruitgang in de bouw te merken valt. Met vallen en opstaan en af en toe een goede vloek... we mogen stellen dat ieder wel iets zal geleerd hebben tijdens het bouwen aan de baan, de voorbije maanden.

 

Tik-tak-tik-tak... de tijd gaat snel, gebruik hem wel

Om iedere week met een man of 5 (gemiddeld) aan een baan in een klein lokaaltje te werken, dan moeten er goede afspraken gemaakt worden. Er werden via de WA-groep verscheiden zaken gedeeld; er werden meetings georganiseerd en er werd op regelmatige basis ter plaatse nog een beetje gepraat over het hoe en wat juist. We weten allemaal dat theorie 1 zaak is, maar praktijk... dat is toch nog een ander paar mouwen. Knopen doorhakken, ok, maar wie? Een andere aanpak ok, maar hoe? Nog een extra bouwdag, goed... maar wanneer? Toen we de modulebakken een aantal maanden geleden (begin januari? Ik ben het even kwijt) in het lokaal kregen hadden we nog geen streefdatum. Budgetten waren wel al toegewezen en de ideeën waren wel al op papier gezet. "Ergens volgend jaar een baan voor een expo", haalbaar toch? Ja zeker en vast. Maar dan kwamen we zelf met het schitterende idee van onze Opendeurdag/Mini-expo. En dan kan en mag onze eigen baan zeker niet ontbreken. En we hadden toch nog zeker tijd zat, niet? Tot we vorige week beseften, dat het tempo toch nog een beetje omhoog moest.

 

Goede afspraken, strakke planning

"Plans are nothing: planning is everything" Dit waren ooit de wijze woorden van Dwight D. Eisenhouwer, ooit opperbevelhebber van de geallierde troepen in WWII en later de 34ste president van de Verenigde staten van Amerika. Wat hij eigenlijk bedoelde was het volgende: je kan plannen zoveel je wilt, als je je niet kan aanpassen aan de omstandigheden (en dus geen backup-plan hebt of flexibel om kan gaan met de situatie), dan is je plan waardeloos. En dat merkten wij dus ook op. Een nieuw gegeven en ineens ook een eerste harde les om te leren. Gelukkig waren onze bestuursleden bij de pinken, konden ze dit zeer snel vaststellen en een gepaste oplossing aanbieden. De oplossing is zo simpel als het probleem: duidelijke en goede afspraken maken. We geven iedereen die het wenst een duidelijke, soms eenvoudige taak en ieder doet een stukje. We geven enkele mensen een rol als trekker en zij tekenen dan mee de grote lijnen uit en sturen bij waar en vooral wanneer nodig blijkt. Bijkomend werd er al zeker 1 zaterdag per maand extra voorzien in het lokaal. En zo gingen we vorige vrijdag (24/03) voor het eerst aan het werk. En het resultaat was direct merkbaar.

 

Genoeg gepraat, nu plaatjes

We willen natuurlijk nog niet alles verklappen. Maar mits de hulp van onze inhuis fotograaf (Patrick Thijs), maakte we alvast enkele "sfeerbeeldjes" van onze baan. De volledige uitleg, technische zaken en andere gaan we nog niet verklappen. Voor de geïnteresseerden, vraag er zeker naar aan de leden bij de baan. We vertellen graag over onze baan. Later, na de eerste live-vertoning, zullen we meer ingaan op het wat en hoe.
Geniet alvast van deze leuke beelden.

 

Tot slot nog een leuke 360° van ons lokaal met baan in opbouw:

 

Tot op onze Opendeurdag/Mini-Expo!