Een tijdje terug kon je op onze sociale media lezen dat Bjorn zijn baantje te koop stond. Het deed ons hartzeer om het te vernemen, dus ondernamen we samen actie...

 

Wat zou je er van denken als ik Janakpur Railwayline aan de club schenk?

Het is niet eenvoudig om van zaken waar je veel liefde en tijd hebt in ingestoken afscheid te moeten nemen. Toen Bjorn besliste dat hij plaats nodig had in zijn huis en dat het baantje waar hij samen met Roderik zoveel plezier aan heeft gehad, moest gaan verkopen... we kunnen het ons wel inbeelden dat dit niet de meest leuke beslissing is dat iemand moet nemen.

Als club zijn we er om elkaar te helpen. Daarom was ons eerste idee was: we kopen het baante gewoon over! Idereen tevreden: Bjorn heeft extra ruimte, de baan blijft voor hem bereikbaar binnen de club, wij hebben een extra baantje. Ideale situatie: win-win voor iedereen, alleen... we moeten er heel eerlijk in zijn: onze begroting was al gemaakt en ze was (bewust) vrij krap. Bijkomend heb je als beginnende club natuurlijk ook onvoorziene kosten. Ik speelde even met het idee om dit baantje zelf persoonlijk aan te kopen, maar dan botsten we tegen het gegeven plaats en... vrouwlief. Ik had juist zelf zoveel plaats gemaakt met een deel naar de club over te brengen en "Nu gaat ge terug een baan binnenbrengen!". Dit gingen we dus niet doen. Het baantje zou voorgoed verdwijnen... vermoedelijk ergens op zolder bij een liefhebber.

Tenzij... natuurlijk zich een oppurtuniteit zich voordeed, die we niet hadden verwacht.

 

An offer you can't refuse!

Toen ik op woensdagavond 25 januari (het was vrij laat, ik denk zelf na 21u) het bericht kreeg van Bjorn dat hij het eventueel zou willen schenken aan onze club... ik heb geen 2 seconden gewachte om ons bestuur in te lichten. Ik moet eerlijk toegeven: alle scenario's hebben de hele nacht door mijn hoofd gespookt. "Wat als we dit baantje niet gaan kunnen plaatsen in het lokaal? Wat als er zoveel kosten aan zijn dat we het niet kunnen gebruiken? Wat als de leden het niet goed vinden....". 

Geen van bovenstaande zaken moesten we ons zorgen over maken, dit zal je verder door nog wel lezen. Deze aanbieding zouden we niet afslaan. Een gouden kans op het ideale moment.

 

En zo geschiede...

Vrijdag 3 februari had Christophe afgesproken met Bjorn om het baantje op te halen bij hem thuis. We hadden de leden nog niets verteld. De meeste wisten wel dat Bjorn zijn baantje ging verkopen... maar dat wij deze in ons lokaal gingen plaatsen, daar wist buiten het bestuur nog niemand iets van.

De verrassing was groot bij de leden die op vrijdagavond in de club waren. Toen we de baan uit de transportkist haalden, zagen we de verbazing bij de leden. Het enthousiasme was gewekt, de bijgeleverde locjes moesten en zouden vandaag nog een rondje rijden.

 

 

 

 

Bokkesprongen

Zoals geweten heeft materiaal dat lang heeft stilgestaan, een beetje liefde nodig. Bij de eerste testjes met het eerste locje ging deze een cm vooruit... bleef het terug even staan, nog een sprongetje. Een ander locje dan maar: tot onze grote verbazing reed het dit tweede locjes binnen de 10 minuten al bijna volledig zelfstandig een rondje. Een beetje IPA (Isopropyl alcohol) op een doekje.... hier en daar over de vuilste sporen en het locje was vertrokken. Het publiek (lees de aanwezige leden) werd er allen enthousiaster van.

 

Toekomstplannen

Bjorn had al aangegeven dat er hier en daar wat opfriswerk nodig was. Persoonlijk vinden wij dat dit heel goed meevalt. We vroegen Bjorn dan ook hoe hij Janakpu Railwayline 2.0 zou zien. Het plan (we gaan er nog niet te veel over vertellen; wat gaat worden moeten jullie binnenkort maar met eigen ogen komen bekijken) is dat we het eerst technisch in orde gaan brengen, zodanig dat alle locjes bollen en dat alle wissels werken zoals het hoort. Daarna gaan we hier en daar wat boompjes vervangen en de scenery een update en opfrisbeurt geven. De bedoeling is en blijft dat deze baan voor 99% blijft zoals Bjorn en Roderik ze ooit hebben gebouwd... de 1% dat we in gedachte hebben: daar gaan we nu nog niets over vertellen.

 

Primeur! Dit baantje zal samen met onze clubbaan en nog enkele andere banen, zeer binnenkort te zien gaan zijn op onze Mini-expo/Opendeurdag. De datum van dit evenement zal binnenkort op onze website en op onze sociale media verschijnen. Het zal een weekend zijn waarop we niet enkel onze eigen banen, maar ook enkele banen van onze leden (die nog nooit werden tentoongesteld), gaan laten zien aan het publiek. Een ideaal moment dus om eens kennis te komen maken met onze leuke bende, op onze nieuwe locatie.

 

Bedankt!

Rest me als voorzitter absoluut onze leden en in het bijzonder Bjorn nogmaals heel hard te bedanken. Zonder hen (en ik heb het over allemaal: zowel Christophe die half België heeft afgereden, als de leden die gisteren in het lokaal mee de inspectie deden van het baantje en die in de toekomst nog mee zullen werken aan dit project), hadden we dit niet kunnen laten werken. Laat ons ook niet vergeten dat ons lokaal de laatste weken een make-over heeft gehad, waar menig TV-programma jaloers zouden op zijn. Ook hierdoor is het mogelijk dat we dit baantje kunnen plaatsen.

Als bestuur zijn we zeer trots over de manier waarop jullie (onze leden) dit met zoveel enthousiasme en inzet allemaal hebben aangepakt. Het geeft ons vertrouwen over hoe dit in de toekomst allemaal zou kunnen gaan werken. We zien er alvast naar uit om onze projecten, samen met jullie en in ons lokaal verder af te werken en te bouwen aan een succesvolle, leuke en gezellig club,waar iedereen die maar iets met modelspoor te maken heeft, zich thuis kan voelen.

 

We hebben Bjorn een belofte gedaan... wel, we gaan er alles aan doen om deze niet te verbreken. Sterker nog: we gaan proberen om onszelf te overstijgen en dit baantje een 2de leven te geven, zoals het verdient, zonder oneer te doen aan het oorspronkelijke idee.