ESU is volop bezig met het uitbreiden van hun gamma... De class 66 is hun laatste nieuwe model

 

 

Na de KG230 (ook wel DHG500), nu de Class 66

ESU is stilaan zijn "Engeneering Edition" heel sterk aan uitbreiden. Meestal gaat het over 1 loc, in heel veel verschillende uitvoeringen (livrijen). Toevallig kwamen ze een tijdje terug al uit met een model dat ik persoonlijk wel leuk vind: de KG275 en dan later de KG230 (ook wel DHG500 genaamd). Deze is nog steeds verkrijgbaar in verschillende kleurvarianten/verscheidene livrijen. Vandaag stellen ze hun laatste uitvoeringen van de Class 66 voor. 

 

Class 66 een buitenbeentje... of toch niet?

Misschien is het wel leuk om een heel klein beetje geschiedenis over deze toch wel heel speciale loc, de grote versie dan, mee te geven.

Oorspronkelijk werd deze loc met Co-Co  indeling (2 draaistellen - 3 assen per draaistel) gebouwd door EMD rond 2001 in Canada (een onderafdeling van General Motors Electro-Motive Division tot 2005, later overgenomen door de Britse groep Berkshire Partners), met als bedoeling een modern alternatief voor de vervanging van de Britse Class 59 (en o.a. onze bolle neuzen) te gaan voorzien.
Een belangrijke eigenschap van deze diesel-elekrisch aangedreven loc is zijn kleine profiel. Dit komt omdat deze voorzien was op het ruimteprofiel van de Britse spoorwegen.

 

De officiële type-benaming van deze loc is JT42CWR.
In Groot Britanië werd het de Class 66, maar al snel maakte de loc zijn oversteek naar het Europese vaste land waar veel private operatoren (komen we later op terug), deze loc als een goed alternatief zagen voor hun verouderde locomotieven. In Duitsland kreeg deze loc de aanduiding Baureihe 266. In Nederland kreeg deze de bijnaam "Klaas". 

Van deze locomotief zouden er momenteel een goede 658 gebouwd zijn, waarvan het merendeel in Europa op het vaste land rondrijden. Hier komt vermoedelijk weldra verandering in. Omwille van de strengere Europese Emissie-uitstoot normen, zijn er al een heel deel van deze locomotieven terug overgebracht naar Groot-Britannië waar ze daar dan terug hun diensten zullen gaan aanbieden*. En klein aantal (40-tal) zou in Egypte rondtuffen.
*Een laatste stand van zaken is ons niet bekend. Het zou vooral gaan over de eerste versies. Informatie hierover kan teruggevonden worden in bijvoorbeeld een groep op FaceBook Class 66 locomotives of Noviosites 

 

Een latere versie, de JT42CWRM-100 of class 77 (Baureihe 247), waarvan er een 100-tal werden verkocht, werd voorzien van enkele aanpassingen specifiek voor de Europese operatoren op het vaste land. Deze verbeterede versie bezit o.a. een krachtigere motor met een lagere emissienorm, de installatie van een gecertifieerd Europees veiligheidssysteem ECR genaamd en vooral een verbeterede cabine voor de machinist met airco en betere geluidissolatie. Deze laatste 2 zaken zijn in de class 66 nogal een groot probleem voor de machinist, die bij de class 77 dus iets meer en vooral een beter comfort heeft.

 

 

Rokende, kletterende 2-takt motor

Wie als jonge gast op 16-jarige leeftijd het geluk heeft gehad om met de Camino, MT5 of andere brommer rond te snorren (sommige misschien zelf nog met een Kreidler of een Zündapp), herinneren zich vermoedelijk ook nog wel het typische geluid van een tweetakt motor. Wel, deze (toch wel ietwat) verouderde technologie, werd door EMD een beetje verbeterd voor de aandrijving van de JT42CWR/Class 66. Deze loc heeft een V12 - 2 takt dieselmotor, goed voor 2.350 KW (3194 PK!), een start-tractie van 409KN en een contstante tractie van 260KN. De topsnelheid is begrensd tot 120km/u.

De Class 77 kreeg een verbeterde motor, waardoor deze voldoet aan het "EU stage IIIA" norm. Helaas binnenkort dus ook al niet meer voldoende voor het Europese vaste land.

 

Belgishe locomotieven

In België hebben we de eerste class 66 mogen ontdekken via DLC (Dillen & Le Jeune Cargo), de eerste Belgische private operator voor goedervervoer, op het Belgische net en dit in 2000. Later overgenomen door Hupac en nog later door Crossrail dat dan weeral een onderafdeling was van BLS en waarvan Rhenus nu de hoofdaandeelhouder is. (Kunnen jullie nog volgen?)

Foto afkomstig van treinposities.nl, fotograaf Leo Scribens

 

Lineas heeft ook een aantal van deze loc's in hun bezit of bezit gehad. Het is niet duidelijk of deze in België nog ingezet worden. 

 

 

Het model

Zoals we gewoon zijn van deze ESU-modellen, zijn deze perfect afgewerkt. Het leuke aan deze loc's: ze hebben een verwijderbare sleper, zodanig dat ze (mits omzetting van een een schakelaar), zowel voor DCC als voor Märklin/MFX kunnen gebruikt worden.

De volledige behuizing, de ramen en het chassis zijn uit metaal opgebouwd en voorzien van geperforeerde ventilatoren op het dak van de kast. De bestuurderscabine is voorzien van een machinist. De handgrepen zijn losgemonteerd. De aandrijving gebeurd door een 5-polige ESU motor met twee vliegwielen, die verbonden zijn met een cardanas/wormwiel op de vier assen. De wielen zijn voorzien van anti-slipbanden (op 4 aangedreven wielen). Standaard voorzien van locsound met dubbele luidspreker in een grote geluidscapsule en een Powerpack-opslagcondensator om bij stroomonderbreking het stilvallen van de loc tegen te gaan. Er zit ook een lasafhankelijke rookgenerator in voorzien, die synchroon met de geluid van de loc is afgesteld. Vertrekt de loc, dan zal de motor iets sneller draaien en dan zal de rook bijvoorbeeld iets meer uitgestoten worden. Als de loc door de bochten gaat, zal deze ook de typische geluiden laten horen: deze zijn sensorgestuurd bij het langzaam nemen van een bocht.
Nog een leuke optie: remvonken bij het hard remmen!

 

De uitvoeringen dan....

Deze loc komt maar liefst in 10 (!), nieuwe uitvoeringen.

  • 31277, Dieselloc, H0, Cargo Net 66402, donkergrijs, Periode VI, DC/AC
  • 31283, Diesellok, H0, Lineas 513-10, donkerblauw/turquoise, Periode VI, DC/AC
  • 31284, Diesellok, H0, Hectorrail T66 713, grijs/oranje, Periode VI, DC/AC
  • 31289, Diesellok, H0, 66587 ONE, roze, periode VI, DC/AC
  • 31360, Diesellok, H0, 266 442 MEG, verkeersrood, periode VI, DC/AC
  • 31361, Diesellok, H0, 247 059 ECR, helgrijs, periode VI, DC/AC
  • 31362, Diesellok, H0, DE 672 HGK, verkeersrood, periode VI, DC/AC
  • 31363, Diesellok, H0, DE 6301 Crossrail, verkeersrood, periode VI, DC/AC
  • 31364, Diesellok, H0, 6602 Rail4Chem, grijs/geel, periode VI, DC/AC
  • 31365, Diesellok, H0, 66004 DB Cargo, groen, periode VI, DC/AC

 

Tot slot, de prijs: De aanbevolen prijs voor deze locomotieven is €479. Hiervoor krijg je natuurlijk wel een hele mooie loc, met superveel functie en de gekende ESU kwaliteit en garantie.

 

ESU wordt in België verdeelt door onze beurssponsor Train Service Danckaert. De loc is te koop bij de meeste Belgische modelspoorwinkels.

 

Noot van de auteur: de foto's en filmpjes op deze pagina komen van andere websites of folders. De foto's van het model komen vanuit de folder van ESU en de website van ESU. Moesten er toch nog fouten of "onwaarheden" in de teksten staan, dan mag u ons steeds een berichtje sturen, dan passen we dit nog aan.