Het leek ons wel leuk om eens "over het muurtje" te gaan kijken. Als jonge club, kan je veel leren van de iets meer ervaren clubs. En wat is er leuker dan "netwerken?"

 

Ik stuurde een weekje geleden de vraag aan verschillende clubs of ze interesse hadden in een interview en als snel kreeg ik antwoord van MSC Het Spoor uit Sint-Niklaas. Zeker geen lokale, kleine club. Dit valt af te leiden aan het aantal leden die uit de verschillende windstreken afkomstig zijn. Hierbij ons eerste interview met de sympathieke mannen uit Sint-Niklaas. Veel leesplezier.

Facts and figures:

Ontstaan: Opgericht in 1983
Locatie: Zamanstraat 51 B te 9100 Sint-Niklaas (ingang via Zwijgershoek)
Aantal leden: 124
Aantal banen: 19 (!!)
Lidgeld: 125 € per jaar
Website: www.msc-hetspoor.be
Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Hoe kunnen jullie, jullie club het best omschrijven? Wat zijn jullie doelen als club? 

Wij zijn een erg actieve club met leden vanuit alle hoekjes van België en Nederland (Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en zelf Zeeland).

Een belangrijk streefdoel in onze club is zelfbouw. Niet enkel huizen, maar ook wagons en soms zelfs locs worden door de leden zelf gebouwd. Met als hoogtepunt een Fine-Scale baan in schaal 1/87, waar zowel sporen, wissels en wagons volledig uit zelfbouw bestaan. Een ander streefdoel is het activeren van de jeugd in onze hobby. Momenteel heeft msc HET SPOOR vzw een jeugdwerking die bestaat uit een twintigtal jongeren tussen 7 en 15 jaar. Enkele van deze jongeren zijn inmiddels al doorgegroeid tot de vaste clubwerking.

 

Welk voordeel hebben jullie tegenover andere clubs? Wat is jullie sterkste punt? (Waarom zou iemand moeten kiezen voor jullie club?) 

De sterkste punten van msc HET SPOOR zijn enerzijds het feit dat wij ons eigen lokaal hebben. Twee jaar geleden hebben wij ons huidige lokaal gekocht. Het lokaal is 650 m² groot, waaronder een zeer ruime bar, een vergaderzaal, een leslokaal met alle audiovisuele toepassingen, een spuitcabine met stille compressoren om te airbrushen , grote werkruimte met speciale verlichting, en uiteraard een groot gedeelte waarin momenteel een tiental modelbanen, gaande van schaal N, over H0 naar schaal 0 en schaal 1. De grootte van onze lokalen biedt ons de mogelijkheid om in verschillende schalen verscheidene modelbanen te bouwen. Enerzijds een aantal vaste modelbanen (die het lokaal niet verlaten) en anderzijds een aantal modulaire banen, waarmee we aan tentoonstellingen in binnen- en buitenland deelnemen, en uiteraard hebben we ook nog onze eigen grote tentoonstelling MOBEXPO!

Onze modulebanen hebben ook al veel binnen- en buitenlandse pers gehaald. Zo zijn er onder andere "Kapelleke in den Bos", "Eperon d'Or", "Saint Amis sur mer", "Tamise- Steindorf", "Chateau Migraine", en onze nieuwste modulebanen "Braives", "Bouille-a-bèze" en "Union Chocolatiére du Pays de Waes".

Een tweede sterk punt van msc HET SPOOR zijn de lessen en workshops die worden gegeven aan onze leden. Uiteraard zitten deze opleidingen in het lidgeld begrepen. De opleidingen worden gegeven door specialisten ter zake, ook uit onze vereniging. Dat is natuurlijk het voordeel van meer dan 100 leden, dat er altijd wel sterke specialisten in alle facetten van de hobby tussen zitten! In de huidige Corona-crisis, waarbij onze lokalen jammer genoeg gesloten zijn, heeft ons IT-team het zelfs voor elkaar gekregen dat er workshops digitaal worden gegeven aan onze leden via het Zoom platform, wat wonderwel een groot succes is! Er worden workshops gegeven over alle facetten van de modelbouw, zoals onder andere werken met plasticard (polystyreen), Forex (geschuimd PVC), huizen bouwen, bomen maken, digitale sturingen, inbouwen van decoders, werken met iTrain, weatheren van wagons en locs, tot lasercut en 3D printing, zowel met filament printers als met vloeistofprinters. En uiteraard ook 3D tekenen.

 

Op welk publiek mikken jullie? 

Bij msc HET SPOOR is iedereen welkom, jong of oud, beginner of gevorderde. Als je maar interesse hebt in treinen en modelbouw, en ook actief wil deelnemen aan de vele lopende projecten binnen onze vereniging. Onze lokalen zijn dan wel erg groot en ruim, maar met 124 leden, waar er gelukkig ook een heel groot percentage op de vele werkdagen aanwezig zijn, wordt er hier en daar al gesproken om een ledenstop in te voeren! We kunnen natuurlijk ons lokaal nog uitbreiden ook, een verdiepje er op, nog eens 650 m² extra ? 😉 

 

Even over de baan of de banen? Welke schaal, tijdperk, 2- of 3-rail, welke landen, thema?

Een overzicht van al onze modelbanen geven zou ons hier te ver leiden. Op onze website kan u alvast een hoop projecten bewonderen. Wij werken van schaal N (1/160) - H0 (1/87) zowel normaalspoor, smalspoor en tram - 0 (1/45) en schaal 1 (1/32). Voornamelijk Belgisch, maar net zo goed andere landen, en in verschillende tijdperken. Ook de verschillende thema's zijn zo uitgebreid dat dit best via onze website kan bekeken worden.

 

Over welke prestatie zijn jullie fier als club? 

Dat zijn er heel wat, maar om er toch enkele uit te lichten: de aankoop van ons eigen lokaal! Niemand kan ons nog uit ons lokaal zetten. Dit hebben ook wij helaas twee maal moeten ondergaan!

Een andere grote prestatie is onze tweejaarlijkse grote tentoonstelling MOBEXPO in het Bauhuis te Sint-Niklaas. Ruim 5000 m² aan alles wat met treinen te maken heeft. Een kleine domper was onze vierde uitgave, die normaal in april 2020 zou plaatsvinden, maar helaas door Corona werd gedwarsboomd.

 

Toekomstplannen als club? (Verhuis, nieuwe baan, organisatie van een beurs/tentoonstelling...). 

Verhuis zit er bij ons gelukkig niet meer in, want we beschikken over onze eigen lokalen.

Nieuwe banen worden eigenlijk met grote regelmaat gepland en gebouwd. Wij zijn geen vereniging die jaren op dezelfde modelbaan wil blijven kijken! Wij zijn actieve bouwers, en eenmaal een baan "af" is, is voor de meesten ook de fun er af. Je kan er van uit gaan dat een grote modelbaan zo ongeveer een tiental jaar blijft. Vele jaren bouwen, en een jaar of twee, drie rijden, afbreken en aan een ander project beginnen.

De kleineren banen, de modulebanen gaan een twee à drie jaar mee, vanaf de bouw tot het tentoonstellingscircuit. Er zijn alle jaren wel twee of drie projecten die naar tentoonstellingen gaan in België, Nederland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Luxemburg, Zwitserland en Duitsland.

Ondertussen wordt er aan minstens twee nieuwe projecten gewerkt, terwijl er aan minstens twee nieuwe projecten wordt gepland. Een bijzonder hoog ritme van bouwen dus, maar met meer dan 100 leden, waarvan ruim 75% ook actief deelneemt, is dit geen probleem.

Jaarlijks is er onze "clubtentoonstelling", die elk tweede weekend van september plaatsvindt, en waarbij onze clublokalen worden opengesteld voor het grote publiek.

Dan is er ook onze MOBEXPO, die in het Bauhuis in Sint-Niklaas tweejaarlijks wordt georganiseerd. De volgende is gepland in april 2022 en 2024.

Verder zijn er ook nog tal van activiteiten zoals bezoek van andere modelbouwclubs, foto-verenigingen die op bezoek komen, onze jaarlijkse deelname aan het "Huis van de Sint" in Sint-Niklaas, waar wij alle jaren een modelbaan bouwen om gedurende een zestal weken te worden tentoongesteld in het "Huis van de Sint", dat op zijn beurt jaarlijks bijna 40.000 bezoekers trekt.

Verder worden er nog tal van activiteiten georganiseerd door msc HET SPOOR vzw, al dan niet trein gerelateerd. Uitstapjes in binnen- en buitenland, kaas & wijn avonden, BBQ's, koffiemiddagen, familiedagen, enzovoort.

Maak de zin af: "Wij zijn pas tevreden als..." 

 

... als we de lat steeds hoger kunnen leggen! Maar wel op een positieve manier. Er is een grote maar gezonde concurrentie onder onze leden, om steeds beter en realistischer te bouwen. Het sterke punt hierbij is dat alle kennis en "know-how" veelvuldig gedeeld wordt door en onder de leden. Dit resulteert in een steeds betere graad van afwerking.

Wij willen onze leden actief betrekken bij onze modelbouw. Vandaar ook de vele workshops, demo's en lessenreeksen, die altijd zeer druk worden bijgewoond. Onze leden zijn hierdoor extra gemotiveerd, wat dan weer resulteert in veel hulp en een steeds hogere afwerkingsgraad van onze projecten.

 

Wat moet bijblijven na het lezen van dit interview? Hoe moeten de mensen terugdenken ("O ja, da zijn die mannen van...). 

wij zouden het leuk vinden om te worden herkend als de meest actieve vereniging van België, en ook de grootste 😉.

Veel modelbouwers die regelmatig tentoonstellingen bezoeken of de gespecialiseerde pers lezen, zullen ons allicht ook herkennen van onze vele modulebanen (Chateau Migraine, Saint Amis sur mer, Eperon d'Or, Tamise-Steindorf, Kapelleke in den Bos) maar ook van MOBEXPO, dat in enkele jaren is uitgegroeid tot een gerenommeerde tentoonstelling voor treinliefhebbers.

Saints Amis sur Mer

 

Leuke anekdote? 

Mensen die onze club bezoeken denken dat al onze leden van Sint-Niklaas afkomstig zijn. Hoewel we met momenteel 124 leden zijn, zijn er slechts 8 van de Stad Sint-Niklaas afkomstig. Een groot aantal leden komt van ver, soms heel ver, naar onze vereniging. Dus vermoed ik dat het bij msc HET SPOOR vzw wel erg leuk en interessant moet zijn!

Misschien ook even aantippen dat onze bar over een wel erg uitgebreid pallet aan Belgische bieren beschikt, waar veel café's jaloers op zouden zijn, We zijn tenslotte echte Belgen hé, althans, de meesten toch 😉

 

Bedankt voor jullie tijd en leuke interview!  "Graag gedaan 😉"
Hopelijk tot binnenkort op één van jullie vele initiatieven. We kijken er naar uit  om eens langs te komen en om eens van jullie vele lekkere biertjes te komen proeven! 

 

 

 

Met dank aan Erwin Stuyvaert en MSC Het Spoor. Alle foto's hier vertoond zijn eigendom van MSC Het Spoor en mogen niet zonder schriftelijk akkoord van MSC Het Spoor gebruikt worden.