Zelf realistische sparren maken deel 2

14-02-2021

In het eerst deel hadden we de "kale" sparren reeds gebouwd, in deze aflevering gaan we de sparren "aankleden".


Stam in grondlaag verven

De eerste laag is steeds de belangrijkste laag. Dit is bij deze sparren niet anders. Een goed grondlaag, kan zorgen voor een mooie en vaste dekking en in sommige gevallen ook voor een mooi "schaduweffect". Bij deze bomen is dit laatste niet zo van toepassing. We gaan er echter wel voor zorgen, dat we enkel de stam een mooie rode onderlaag geven.
De bus goed schudden en dan op een goede 10 à 15 cm afstand rustig van boven naar beneden en terug spuiten. Doe dit een 4 tot 5 maal op en af. (Indien je over een airbrush-set beschikt, dit kan uiteraard ook perfect... al zijn deze spuitbussen spotgoedkoop en al het werk dat je steekt in je materiaal te kuisen na het spuiten, kan je dan gebruiken om een goede pint te drinken achteraf!).

Turf strooien

Omdat de rode verf nog niet helemaal droog is, kan je met turf nu een heel mooie structuur maken. Strooi het turf mooi open en leg dit niet te dik. (Het rood mag er zelf nog doorkomen). De vochtige verf zorgt voor een perfecte aanhechting van het turf. Hierdoor krijg je ook een oneffen structuur, die de spar juist dat iets meer realistisch maakt.

Vervolgens gaan we deze nu lichtjes overspuiten met zwarte verf. Zo licht dat het rood er blijft doorschijnen.

Takken voorzien van groen

Een spar is één van de weinige bomen die elk seizoen groen zit, tenzij hij "dood" is. Daarom gaan we deze bomen nu ook voorzien van een mooie groene laag... statisch gras.

We spuiten de boompjes in met lijm. Voldoende over de takken spuiten, vermijd de stam (al het gras dat op de stam blijft plakken zou wegmoeten... een spar heeft geen bladeren op de stam).
Daarna brengen we het 6mm static gras (bruin/beige... groen kan ook... hier moet je zelf een beetje mee aan het testen) aan met een penseeltje, door deze heel zacht tegen de takken te drukken. Tip, doe dit van boven naar onder toe... Met een beetje geluk vallen de vlokjes op de takken eronder, waardoor je minder werk en minder verlies hebt.

De takken een laagje bruin geven

Nu gaan we de takken van de bomen voorzien van de bruine kleur. Dit doen we door van de stam weg te spuiten. Probeer om niet op de stam zelf te spuiten.

De naaldjes van de naaldboom

Een naaldboom zonder naalden... mmmm, ik dacht het niet. Maar hoe krijg je dit effect nu zo mooi? We gaan de boom in 3 stukjes verdelen.

1. De onderkant wordt bestrooid met 2mm bruin.

2. Het middelste deel wordt bestrooid met donker groen.

3. De bovenkant wordt bestrooid met lichtgroen.

Waarom deze 3 kleuren en waarom zo? Kijk eens naar de bomen buiten. Het lichteffect (en vermoedelijk ook wel de groei van de boom zelf), zorgt ervoor dat de naalden aan de top lichter zijn (of lijken). Onderaan krijg je meer schaduw en deze zijn dus iets donkerder. Je kan nu ook gaan spelen met de kleuren onderling. Dit laten we aan jou over.

Het resultaat zou als volgt moeten zijn:

Opfrissen

We zijn bijna klaar. We moeten nu nog een beetje "opfrissen". Dit doen we door zoveel mogelijk strooisel van de stam te verwijderen. Gebruik een zacht penseel en borstel zachtjes van beneden naar boven. Indien je de boom onderste boven kan houden, dan valt het meeste van het gras nu terug op de takken. Zorg wel dat de stam ook bovenaan zoveel mogelijk vrij is van gras en strooisel.

Met deze laatste stap zijn de sparren klaar om op de baan geplant te worden. En al snel heb je een heel mooi bos.

En nu zelf aan de slag. Heb je dit nu geprobeerd en andere zaken toegevoegd waardoor deze nog realistischer zijn, laat het ons weten... dan vullen we het aan. 

Philippe May

Auteur/Lid/Modelbouwer