Zelf een spuitcabine bouwen

18-02-2021

Hopen kranten papier, een lege kartonnen doos, op de vloer in de garage... ik had het allemaal al geprobeerd. Maar telkens als ik gedaan had met mijn modellen te spuiten, had ik meer werk met alles op te kuisen dan met het spuiten zelf. Overal "spikkeltjes" van de vernevelde verf. Niet goed. Dus ging ik (zij het niet echt actief) op zoek naar een goedkoop alternatief.


Een nachtkastje uit mijn tiener-slaapkamer

Als je al eens verhuisd (in mijn geval 3 keer op 20 jaar tijd), dan neem je wel al eens zaken mee die je misschien beter van de eerste keer op het containerpark had gegooid. Zo sleurden wij al 3 verhuizen 2 nachtkastjes uit mijn tienerjaren mee van het ene huis naar het andere. Tot we bij de laatste verhuis toch maar besloten om ze te ontmantelen. Wat doe je met geperst-karton voorzien van een kunststof omhulsel? Juist: naar het containerpark voeren. Maar ineens kreeg ik een zeldzame ingeving. Nog niet weggooien vrouwlief, ik heb een plan... "Daar gaan we weer."

Het bewuste nachtkastje, ontdaan van de schuiven. (de witte stukjes kunststof die je nog ziet, zijn restjes van de geleiders van de schuif). Op deze foto had ik al een latje achteraan ingevezen om de bodemplaat die hier ontbreekt, op te kunnen monteren.

Wat heb ik allemaal gebruikt?

Om jullie een idee te geven wat dit mij heeft gekost, som ik alles eens op alvorens ik verder ga met de uitleg van de bouw.

  • Kastje van 40cm (b) op 45cm (h) op 60cm (lengte). Uit geperst hout. Kostprijs: €0
  • Een plankje overschot (pannelat) van ongeveer 56cm op 6cm: €0
  • Plank voor de bodem: overschot van spaanplaat, lengte 56cm, diepte 39cm, dikte... ik dacht 1,6cm: €0
  • Zelfklevende LEDstrip van 1m met voeding voor AA-batterijen (van den Action in mijn geval): €2
  • Een kaasplank van Ikea, SNUDDA, €6
  • Een AA-batterij: had ik nog liggen, dus €0
  • Houtvijsjes die ik nog liggen had

Totale kost voor mij in dit geval: €8... 

De bOuW

Ik moet eerlijk toegeven: ik heb 2 linkerhanden, geen geduld en weinig of geen kennis van materialen. Dus alles wat ik doe of deed in dit geval, is op gevoel en op "wat ik ooit wel eens gezien heb van een ander". Schiet mij a.u.b. niet af, als ik iets verkeerd gedaan heb of niet volgens het boekje heb gehandeld. Het is ook niet mijn bedoeling om te gaan beweren dat dit het is. Het is een project, dat ik met een hele lage kost, wou uitproberen. Ik heb nog identiek hetzelfde kastje liggen. Uit de lessen die ik hier geleerd heb, zal ik proberen om later (dat kan binnen enkele jaren zijn), de verbeterde versie van dit project te maken. Al doende leert men en dat is bij al vaker gebleken.

En avant la musique:
Om te beginnen moest ik een bodem voorzien in het kastje. Het kastje was namelijk een bodemloze ladekast met schuifjes. De bodem zal er dus voor moeten zorgen dat ik de kaasplank kan laten steunen en dat ik de kast in zijn geheel kan verplaatsten met de inhoud en al er nog in. Omdat het kastje open is onderaan, moest ik dus eerst zorgen voor een steun die ervoor zorgt dat de plank kan rusten op op het voorste stuk en eventueel dan op een plankje achteraan.
Ik ging op zoek naar een pannelat met ongeveer dezelfde hoogte als het voorste plankje (in dit geval 7cm). Maar omdat ik de plank op het latje wou laten rusten en bevestigen, moest ik dus een latje hebben dat +/- 1cm minder breed of hoog in dit geval was (ongeveer de dikte van de bodemplaat). Toevallig had ik nog een plankje liggen van 6cm breed. Ik heb deze dan op lengte gezaagd. Ik heb er bewust 2mm afgelaten om het geheel makkelijk er tussen de 2 wanden van de kast te kunnen laten passen.
Zo latje klaar. 2 schroefje langs iedere kant erin en klaar is kees. Dit ging nog vrij vlot... zelf voor mij.

De plank die als bodem dienst doet, is een overschotje vezelplaat of spaanplaat. Ideaal voor dit project, alleen... ze was niet breed genoeg. Maar: als je met een spuitcabine werkt, dan moet je ook verluchtiging voorzien. Dat de bodem niet helemaal dicht is, kan eigenlijk in dit geval helemaal geen kwaad. De bodemplank is langs iedere kant dus 2cm te kort. En ook iets te lang... De plaats waar het voorste plankje staat en waar de bodemplaat op rust stond een paar mm meer naar achter... ik had geen zin om hier te gaan knoeien om het correct te krijgen. Het steekt er een heel klein beetje over... geen ramp, alleen oogt het iets minder mooi afgewerkt.
Deze vijzen we nu ook vast met enkel houtschroeven. Ook dit ging vrij vlot.

Verluchting

Om genoeg verluchting te verkrijgen en een goede "air-flow", voorzie ik in alle vlakken genoeg kleine gaten met een boormachine en een fijne boor. Waarom? Heel simpel. Ik voorzie ook nog een "afzuigmodule" (een PC-koeling) te monteren om o.a. de geur van de verf en de producten weg te nemen. Deze had ik bij de bouw nog niet in mijn bezit. Ik zal dit later nog aan bod laten komen.
De gaatjes gaan er voor zorgen dat er lucht door de kast kan gezogen worden en dus niet alleen langs de voorkant. Zo voorkom ik deels dat de cabine vochtig blijft (door de nevel) en dat de geur blijft hangen. Of het echt gaat helpen? Geen idee, maar kwaad kan het alvast niet.

Verlichting

Dit stukje heb ik bewust heel simpel gehouden. Vermits het maar een prototype is/was wou ik er geen dure LED-strips in plaatsen. Bijkomend had ik gezien van onze kinderen wat een mooi rendement deze goedkope lichtjes gaven. Ideaal voor wat ik nodig heb. Al moet ik toegeven dat een rijtje extra aan de bovenkant geen kwaad zou kunnen. Misschien plaats ik er later nog een rijtje bij.

Ik koos voor warm-wit licht, met kleefstrip en voeding via batterij. Achteraf gezien was dit laatste misschien niet zo heel slim. Maar nogmaals: deze keuze kwam er om het eerst eens uit te testen. Misschien dat ik deze later nog wel voorzie van een transfo met stekker.

De strip kleefde ik bewust op ongeveer 3/5de van de hoogte. Waarom? Om zoveel mogelijk effect te hebben van het licht. Als ik dit te laag zou hangen, dan was de kans groot dat ik bij grotere modellen de bovenkant niet meer zag en omgekeerd. Achteraf gezien bleek het misschien niet slecht om nog een extra strip bij aan te schaffen en bovenaan te plaatsen om van boven naar beneden nog juist iets meer licht te hebben.

Afwerking en testen

Ik was nog vergeten om de vervelende witte kunststof stukjes weg te halen, die er hier en daar nog hingen van de geleiders van de lades/schuiven. Omdat deze niet geschroefd, maar geniet waren, kwam deze niet overal even makkelijk los. Na veel gevloek en "gesjafel" met een tang, heb ik ze er toch allemaal mooi uitgekregen. Rest nu nog enkel de draaitafel/kaasplank te monteren. Deze laat ik bewust los in de cabine staan. Praktisch als je ze eens wilt afkuisen.

Nog op de planning

Zoals reeds aangegeven, wou ik ook een afzuigsysteem. Ik had onderzocht of een dampkap (keuken) zou werken... maar dit was een beetje te groot. Dus kwam mijn schoonvader met het idee om een PC-koeling te gebruiken. Hij had er nog enkele liggen van zijn ter ziele gegane computer-club en ik mocht er eentje van gebruiken. Alleen heb ik hem sinds de Corona-crisis niet meer gezien. Hopelijk kan ik deze binnenkort dan monteren en een voeding aanschaffen. En dan zijn we helemaal vertrokken. Van zodra ik mijn eerste stukken spuit, zal ik hiervan uiteraard ook foto's posten.

Samenvatting

Via dit artikel wou ik vooral aantonen dat je met weinig kapitaal en 2 linkerhanden, op een vrij eenvoudige manier een spuitcabine kan bouwen. In mijn geval was het vooral omdat ik anders de keuken helemaal volspoot met airbrush-nevel of in de garage in de kou moest gaan spuiten, om dan daarna langer te moeten opkuisen, dan dat ik bezig was met het spuiten. Het was voor mij vooral een leuke ervaring om eens iets buiten mijn "comfort-zone" te proberen maken. Velen onder jullie liggen nu waarschijnlijk achterover van het lachen of denken; "dit kan ik veel beter"... dit kan ik best begrijpen. Hebben jullie tips of tricks. Laat het gerust weten. Misschien neem ik ze wel mee voor de 2de cabine, binnen enkele jaren. Uit de ervaring van andere kan ik enkel leren en jullie misschien ook.


Sven Vandersmissen

Auteur / Knutselaar / trekker MSC De Locloods

"Sommigen zijn linkshandig, anderen rechtshandig, ik onhandig." - Johan Anthierens (Vlaams journalist, satiricus en schrijver 1937-2000)