Weatheren: de verfjes

29-04-2021

In een vorig artikel bespraken we "hardware". Vandaag gaan we een beetje verder inzoomen op de verfjes. Ook hier is de keuze van het merk en materiaal een persoonlijke keuze. Welke is de beste? Ik weet het persoonlijk zelf niet. Ik heb mijn voorkeurmerk, maar merk dat ik al even snel gebruik maak van een ander merk. Het is dus zeker niet de bedoeling om jullie te sturen naar een bepaald product van een bepaald merk, we willen jullie gewoon op weg helpen in de wondere wereld van de modelbouwverf. En als ik jullie zeg dat er een ruime keuze is, dan is dit nog maar een hele lichte "understatement".


Verschillende soorten verf

Best wel niet onbelangrijk om te melden: ook bij modelbouwverf heb je verschillende basisproducten. We gaan ze uiteraard niet allemaal kunnen bespreken, maar wel de meest gebruikte.

1. Spray

Misschien wel het meest gekende, maar bij modelspoorbouw iets minder gebruikt. Dit zijn de verven die in spuitbussen zitten. Worden vooral gebruikt voor grote oppervlakken, meestal sneldrogend en bij veel merken krasbestendig na aanbrengen (dit zonder vernis). Wordt aanzien als mogelijk alternatief voor airbrush, al ben ik het daar niet helemaal mee eens.

Voordelen:
- grote oppervlakten makkelijk af te werken
- relatief snel drogend

Nadelen:
- prijs
- geur
- geen mogelijkheid tot mengen
- de consistentie durft op het einde van de spuitbus (of bij het niet altijd even goed schudden) al eens meer gas of lucht te bevatten, dan verf. Het omgekeerde komt ook vaak voor.
- niet echt goed voor de natuur (aerosollen)


Persoonlijk zou ik voor het bouwen schilderen van boompjes, huizen etc. een spuitbus zeker durven aanraden. Voor het fijnere werk: airbrush of penseel.

Merken:
- Revell (Spray Color, 32 kleuren, spuitbussen van 100 ml Revell)
- Tamiya (Color Spray Paint, een 60-tal kleuren, spuitbussen van 100 ml Tamiya)
- Vallejo (Hobby Paint Spray, een 30-tal kleuren spuitbussen van 400 ml Vallejo)


Voorbeeld Revell spray
Voorbeeld Revell spray

2. Email (Enamel)

De "traditionele" verf op oliebasis. Best te gebruiken met verdunner (Thinner). Bedoelt voor het verven van kleinere oppervlakken. Voor deze verfsoort dient een droogtijd van +/- 24u in acht genomen te worden. Maar ze is wel al overschilderbaar na 4 tot 6 uur (afhankelijk van het merk en de hoeveelheid verdunner die gebruikt werd!).

Voordelen:
- verkrijgbaar in alle mogelijke kleuren en bijna bij alle mogelijke merken
- mengbaar met andere kleuren: wens een bepaalde kleur te bekomen die je niet direct in de winkel kan vinden, dan meng je ze zelf (hierdoor kan je dus eigenlijk starten met 5 basiskleuren, wit en zwart!)
- kan op alle mogelijke ondergronden aangebracht worden (mits de juiste voorbereiding: opschuren, ontvetten en eventueel primer zetten)
- kan gebruikt worden (met verdunner) met airbrush

Nadelen:
- schadelijk voor de gezondheid, zelf in die maten dat het in de bouw verboden is... (maar eerlijkheidshalve, we gaan geen uren met onze neus in de potjes hangen, zonder degelijk verluchting; hou je steeds aan de voorgestelde veiligheidsvoorschriften!)
- geur
- zeer lange droogtijd en overschildertijd
- door de olie dient de verf steeds heel goed gemixt te worden verdunner. (Ook weer eentje met een geurtje)
- bij zeer lang niet gebruiken, soms gewoon niet meer bruikbaar

Ideaal om in zeer kleine hoeveelheden te gebruiken voor figuurtjes of details op loc's. Heeft niet mijn persoonlijke voorkeur. (Nogmaals, heel persoonlijk).

Merken:
- Revell (Color enamel, een 90-tal kleuren beschikbaar, potjes van 14 ml Revell)
- Tamiya (Color Enamel Paints, een 80-tal kleuren (mat en glans!), potjes van 10 ml Tamiya)
- Humbrol (Enamel Paints, dit merk heeft een volledige kleurenkaart en potjes van 14, 50 en 125 ml Humbrol)

Humbrol Enamel
Humbrol Enamel

3. Acryl (Of polymeer)

Ik vermoed het meest gekende en gebruikte product in de modelbouw en met reden. Dit is een heel sneldrogende die het voordeel heeft om op veel soorten dragers (ondergronden) te hechten. Vaak zelf zonder extra voorbereiding. De verf zelf kan zo uit het potje gebruikt worden om te schilderen. Idem wat betreft het spuiten met pistool. Sommige merken brengen speciale acryl verf uit om te kunnen spuiten met airbrush (Vallejo Air bijvoorbeeld).

Voordelen:

- verkrijgbaar in alle mogelijke kleuren en bij alle mogelijke merken
- mengbaar met andere kleuren: wens een bepaalde kleur te bekomen die je niet direct in de winkel kan vinden, dan meng je ze zelf (hierdoor kan je dus eigenlijk starten met 5 basiskleuren, wit en zwart!)
- kan op alle mogelijke ondergronden aangebracht worden en dit in sommige gevallen zonder voorbereiding van de ondergrond.
- kan gebruikt worden (soms met verdunner/water, afhankelijk van het product) met airbrush. (Tip: als de verf melkachtig is, dus tussen lopen en vast, moet het lukken op lagen druk tot 2 bar om deze te spuiten).
- droogt heel snel
- geurloos
- kan met water verdunt worden
- penselen kunnen simpel met water en zeep uitgekuist worden
- komen vaak in heel handige doseerbare knijpflesjes, waar je mits een beetje oefening zelf druppeltjes uit krijgt. Ideaal om te mengen.

Nadelen:
- door het heel snelle drogen is "nat-in-nat" schilderen heel moeilijk (maar dat is voor ons niet zozeer een probleem)
- de verflaat is elastisch en kan op termijn harder of zachter worden (door o.a. de temperatuur). Ook hier heb ik zelf nog nooit last van gehad. Genoeg laagjes en vernis helpen meestal wel
- volumeverlies op het oppervlak. Dit is een beetje een vervelende waar ik zelf al vaak last van heb gehad. Het kan zijn dat je je verf aanbrengt en dat deze dan dekkend is, maar na het drogen, komt de onderlaag er terug lichtjes door. Hier ook, genoeg lagen helpen dit "euvel" op te lossen. (2 à 3 dunne goed gespreide lagen, met genoeg tijd tussen helpen hier meestal wel voldoende).
- het grootste nadeel: kleurverschillen na uitdrogen. En dat is echt wel een probleem. Hoe oplossen: zoek dezelfde ondergrond als deze van je model. Meng je verf naar kleur. Breng deze aan en laat 15 minuten drogen. Is het resultaat zoals gewenst, dan kan je verder. Anders moet je opnieuw gaan mengen, tot je het beoogde resultaat hebt bekomen. Dit noemen ze "colorshift"

Deze laatste verfsoort heeft mijn persoonlijke voorkeur. Veel van onze leden hebben tig van deze potjes in hun collectie. Door de prijs en het aanbod (en het gebruiksgemak), zweer ik vooral bij deze laatste.

Merken:
- AK Interactive (Een heel goed merk, met een heel groot gamma en verschillende soorten producten binnen de Acrylverjes)
- MiG Jimenez (Ook een topmerk, vooral gekend door hun kleursets voor miliaria in model, maar zeker ook bruikbaar voor onze winkel)
- Vallejo (Mijn persoonlijk voorkeursmerk. Quasi overal verkrijgbaar, niet te duur).

De meeste van deze Acrylverfjes zitten rond de €2,60 voor 17ml. Hiermee kom je echt al een heel eind. Sommige van deze merken bieden een aan basissetje aan met de meest gebruikte kleuren (die je dan ook zelf kan mengen), voor een prijs van rond de €20 voor 8 potjes. Dit is een prima startset. De meeste van deze merken verkopen ook primers, vernissen, pigmenten en wasjes. Ik heb er al enkele geprobeerd. Supermateriaal.

Wat moet je hiervan nu best onthouden? (Moeten, niets moet, maar misschien is het wel een leidraad). Je kan best beginnen met Acrylverf. Niet alleen is het overal verkrijgbaar, het heeft ook nog eens de beste eigenschappen voor ons gebruik. Bijkomend is het vrij onschadelijk en geurloos. Welk merk je kiest is persoonlijke keuze. Maar probeer zeker verschillende merken uit. Je hoeft niet bij deze merken te blijven... er zijn tal van andere (misschien wel betere of goedkopere) merken op de markt. Citadel is er eentje van. Ik heb deze bewust niet genoemd, omdat ik ze zelf enkel op beurzen tegenkom. Online vind je deze ook, maar meestal wel duurder dan op de beurzen. 

Proberen, testen en kijken wat je zelf het beste vind... dat is de boodschap.Sven Vandersmissen

Auteur/ Tester-van-dienst / "Big Chief" (zo noemen de leden mij toch).