TAMS MC²

09-12-2020

TAMS, het Duitse merk dat bekend staat om zijn goede/prijs kwaliteit en eenvoud wat betreft centrales, komt vanaf maart met een opvolger voor zijn RedBox: de MC² (Master Control2).


Een flexibele centrale

Als ik het woord flexibel zie staan in een omschrijving van een product, dan heb ik de neiging om dit steeds verkeerd op te vatten. Flexibel betekent voor mij buigzaam. Multifunctioneel inzetbaar is eerder de term dat TAMS in zijn omschrijving zou mogen zetten. Maar goed.
Flexibel dus.
"Fexibel in het aansluiten van digitale ECU's van verschillende fabrikanten. Rijplezier gegarandeerd voor één of meer modelspoorfans!" Vrij vertaald, een multi-protocol digitale centrale. Zo zou deze volgende protocollen ondersteunen: DCC (14, 28, 128 stappen), DCC-A (?), RailCom, MM (Motorola 1 voor Märklin), MM2 (Motorola 2 voor Märklin), m3 (Märklin MFX), s88-N, X-Net, L-Net, BiDiB, CAN... kortom quasi alles. Dus ja, heel multifunctioneel.

Ingenieus en eenvoudig

Naar analogie met het vorige model, de RedBox, staat deze centrale voor eenvoud, zonder al te veel toeters en bellen. En dit mag je dan ook wel heel letterlijk nemen. Veel knopjes zal je niet vinden op de centrale. Voor het gebruik en de configuratie zal het namelijk mogelijk zijn om eenvoudigweg via smartphone, PC of tablet draadloos contact te maken met de centrale. Een eenvoudige en normale gebruikersinterface, zoals je die gewoon bent op je smartphone, zou dus moeten zorgen voor een makkelijke bediening. Op zich geen verschil tegen over de vorige centrale, de RedBox die ook geen "stand-alone" centrale is zoals bijvoorbeeld de CS3 van Märklin, maar dus eerder een centrale zoals de Z21 van Roco. Zo zou het met dit systeem mogelijk zijn om alle bedieningsconcepten, van digitale handheld besturingsheden tot PC te gebruiken voor de bediening. Dit durven we niet in twijfel te trekken. Alleen staat er nergens duidelijk te lezen, dat deze centrale voorzien is van Wifi of dat je hiervoor apart een Wifi-router moet aanschaffen en aansluiten. Een beetje vreemd.

innovatief + toekomstbestendig

Future-proof: niet zo maar een marketingterm. Als gebruiker wens je bij aankoop van je apparaat toch steeds het beste op de markt te hebben en liefst nog iets dat toekomstbestendig is. Wie wil er na een jaar met en verouderd systeem zitten, dat niet de laatste snufjes ondersteund? Wetende dat technologie heel snel blijft veranderen, is dit wat mij betreft een heel gewaagde uitspraak.
Qua design is het alvast een heel geslaagd ontwerp. Eenvoudig en toch voorzien van alle nodige aansluitingen, zoals verbindingen voor externe boosters naast de reeds geïntegreerde booster van maximaal 6,5A. Maar wat deze central het meest future-proof maakt, is het ontbreken van software om deze te laten draaien. Dus geen verouderde versies meer die op regelmatige basis een update nodig hebben. Het ontbreken van een seriële poort of een USB-aansluiting, is dan wel weeral een serieus minpunt. En zoals reeds aangegeven: hoe maak je verbinding met het internet? Dit staat nergens duidelijk te lezen op de website van het merk.

Scherpe introductieprijs bij intekenen tot 31-12-2020

Zoals tegenwoordig vaak het geval is bij hightech, kan je ook voor deze MC² intekenen aan een verlaagde intekenprijs van €499 in plaats van €549 en dan krijg je als eerste vanaf maart deze centrale.

Persoonlijk, maar dit is mijn oprechte en heel persoonlijke mening, verliest TAMS hiermee een beetje zijn USP (unique selling proposition of de unieke eigenschap waardoor een product zich kan onderscheiden van de concurrentie). Met deze prijzen kom je al snel in het vaarwater van de meer gekende centrales van de grotere, gekende merken. Of deze beter zijn of meer kunnen, laat ik in het midden. Als de kwaliteit nog steeds zo goed is als bij de vorige RedBox, waar ik niet durf aan te twijfelen, dan heb je vermoedelijk nog steeds veel waar voor je geld. Al ben ik toch van mening dat er voor de prijs van de €600 wel andere goede centrales op de markt zijn, die quasi hetzelfde kunnen als deze centrale. (Een overzichtje kan je hier vinden).