Schoeisel, voor materieel op grote voet.

25-04-2021

Toen ik tijdens de Paaspauze (lees Paasvakantie) een boekje van Modelbahn Schulle onder de neus kreeg geschoven waarin een artikel stond over rangeren, viel mijn oog plots op enkele kleine (nu ja klein in H0) onderdelen, die door onze Duitstalige vrienden Hemmschuhe worden genoemd. Ik had wel al een vermoeden wat het ongeveer zou zijn, maar het onderdeel zelf had ik nog nooit zo gezien. Mijn interesse was gewekt en vooral: dit zou zeker niet misstaan op mijn baantje. Tijd voor een beetje onderzoek en een beetje gefröbel. (Mijn Duits is er de laatste weken op vooruit gegaan!)


Um nicht wegzurollen (Om ni weg te bollen...)

Wat ik vermoede, was dus het geval: deze zaken werden gebruikt als onderdeel om de wielen te blokkeren tegen het wegbollen (of wegrollen) van een heuvel of licht hellende plaats. Soms werden ze ook op het spoor "gegooid" als er een wagon kwam afgereden om deze af te remmen. Ik kan mij inbeelden, dat dit zeker niet zonder gevaar was.
Het is dus eigenlijk echt een soort van stalen schoen (Schuh in het Duits) die rond of op de spoorstaaf komt te liggen. De wagon gaat met daar dan met de wielen oprijden, waardoor de wielen dan druk zetten en waardoor deze schoen dan frictie geeft en zorgt dat de wagon afremt. Je kan het vergelijken met een spie die onder een wiel van een wagen wordt geplaatst... alleen dan een beetje groter. Ze komen ook in vele maten, soorten en uitvoeringen. Je kan ze gewoon ook op schaal 1 via internet kopen (Klik)

©rixke rail
©rixke rail

Klein, zeer klein en oooh zo fijn

Vermits het rangeren mij altijd wel heeft geïnteresseerd in model (het speelgehalte is ook een pak groter dan gewoon rondbollen op een baantje), kan en mag dit dus zeker niet ontbreken op mijn nieuwe-in-aanbouw-zijnde, time-saver. (zie andere artikelen op de website met de tittel 'Hoe beginnen aan een baantje...").

Mits een beetje zoekwerk (Modelbahn Schule, nummer 2), vond ik een heel leuk artikel over deze zaken in model. Ook verschillende merken die ze aanboden in model stonden er bij vermeld. Ik moet zeggen, Modelbahn Schule is een aanrader voor wie heel veel informatie wenst, met duidelijke foto's. Zowel Vollmer, Weinert als Roco (om de grote namen te noemen), hadden of hebben deze in hun gamma. Maar waarom €10 gaan betalen als je ze zelf kan printen?

Op het internet stonden genoeg voorbeelden om te printen. De eerste die ik opendeed... mmm, nee, niet wat ik zocht. En na 3 voorbeelden te hebben gezien... goh, zou ik? Maar ja, omdat het kan!

Wat je zelf doet, doe je meestal beter

Dan zelf maar tekenen? Wie mij kent, weet dat ik er geen tekenheld ben. Ik wist niet dat je dit kon verleren (een dikke 25 jaar geleden zwaaide ik af als graficus, ik werk ondertussen 21 jaar in een sector die niets met het grafische te maken heeft: dit zal er ook wel mee te maken hebben, vermoed ik). De laatste tijd begint het stilaan te beteren. Ok, ik ben gene Fusion360-fan maar Thinkercad daarentegen ligt mij, vreemd genoeg, wel. Uiteindelijk is het eigenlijk niet tekenen. Opmeten, de juiste vorm zoeken, passen, plakken, terug aanpassen... en opnieuw en opnieuw en opnieuw tot vervelens toe. We hebben een hele leuke hobby: als je maar geduld hebt. En heb ik geduld? Ik begin het stilaan te leren. Maar goed, het gaat niet over mij, dus terug naar het onderwerp.

Met een beetje foeteren en proberen, kwam ik tot de volgende tekening.

Ik moet zeggen... ik vond het voor een eerste poging niet slecht.

Printen die handel!

Na een proef-print en beetje fine-tunen, is dit uiteindelijk het onbeschilderde resultaat:

Je ziet het... het is superklein. Probleem: bij het losknippen springen die zaken de hele zitkamer rond. Mijn vrouw vond er zelf eentje in mijn (baard)haar.

Afwerking

Na verschillende laagjes geel, rood en een zelfgemaakte wash, is dit het uiteindelijke resultaat (het resultaat is een beetje overbelicht, in het echt zie je rode en bruine roestvlekken):

Ik denk dat ik er nog eens enkele extra ga printen: 1 mm breder... Deze die ik nu heb ga ik nog een laagje extra verf geven: ik merk nu pas dat de verf niet overal even dekkend is. Of misschien met krijt bewerken?

Gouden tip: plak ze vast met een stukje kneedgom of doe het met een pincette... en met penseel. Met de airbrush vliegen ze weg.


Zo, ik hoop dat jullie er iets aan hebben gehad. Ik heb er alvast heel veel leuk opzoek- en fröbelwerk aan gehad. Alle hulp die ik kreeg maakte het natuurlijk wel veel eenvoudiger. 

Bedankt aan Kris voor het aanreiken van de tijdschriften, aan de leden van de club voor de tips en tricks tijdens het tekenen en printen (en de moedgevende en enthousiaste "schouderklopjes"... dit motiveert om verder te doen en meer te doen!), maar ook aan de mannen van het MSM-forum en aan Rixke-rail voor het lenen van zijn foto-materiaal.

Ik wil de .stl-file gerust delen met geïnteresseerden. Geef maar een seintje via contact en dan probeer ik deze zo snel mogelijk te bezorgen.

Nog even een oproep aan de lezers: we zijn nog steeds op zoek naar leuke artikels. Hebben jullie nog leuke projecten, waar je iets wenst over te vertellen (of al wat modeltrein gerelateerd is... het mag ook een uitzonderlijk model of zo zijn), contacteer ons gerust. Je hoeft je geen zorgen te maken over de tekst, die schrijf ik wel samen met jou uit. Hopelijk tot binnenkort! 


Sven Vandersmissen

Auteur/ Fröbelaar/ Big Chief :-)

"Met proberen faal je vermoedelijk in 50% van de gevallen, met niets te doen faal je 100%." - Eigen uitspraak