PuKeMa 2021

19-09-2021

Zaterdag 18/09/2021 12u30. We hebben de weergoden wederom mee: de zon schijnt en de regen blijft uit. We (Mika en ikzelf) trekken met de wagen richting Puurs. Daar gaat PuKeMa 2021 door. PuKeMa zou staan voor Puurs Kermis en Markt (allé dat is toch wat wij denken waarvoor het staat). Dit jaar neemt ook de vereniging Stoomtrein Dendermonde - Puurs deel aan dit evenement. Daarvoor kregen ze 2 Diesellocs van het patrimonium van de NMBS in bruikleen, waarmee ze ritten tussen Puurs en Sint-Amands voorzien. Een kleine fotoreportage volgt hieronder.


Zoektocht naar parkeerplaats

De eerste trein zou vertrekken rond 13u30. Het was net iets langer rijden dan 40 minuten vanuit onze woonplaats Steenokkerzeel. Een beetje extra marge voorzien: Dit zou toch wel makkelijk haalbaar moeten zijn op een zaterdag. Het verkeer naar Puurs was rustig, nergens files of een ongeval. Rond 13u10 waren we in Puurs. Parkeerplaats zal er wel zijn rond het station zeker? Helaas... Omwille van de kermis en de markt, werd iedereen naar een parkingplaats op een eindje van de Seinkaai omgeleid. Op zich ook weer geen probleem... zij het niet dat wij totaal onze weg niet kennen in Puurs of St-Amands. Een zoektocht met Google Maps in de hand (op de smartphone) maakte dat we pas om 13u35 aan de Seinkaai toekwamen. Een beetje een tegenslag, want we moesten op tijd terug naar huis omwille van andere activiteiten van zoonlief in de loop van de namiddag.

Desalniettemin werden we vriendelijk onthaald door de vrijwilligers van "Stoomtrein Dendermonde-Puurs" en dronken we rustig, tijdens het wachten op de volgende rit, onze Cola op het terras in het zonnetje uit.

6041 en 5166 van het patrimonium van NMBS

Niet zo heel veel later hoorden we het schrille geluid van het overwegsein in de verte. De trein was op weg naar zijn eindhalte. Kort achter de hoek zagen we de grote groene bulderende 6041 verschijnen. Wat een prachtig onderhouden machine! Hoed af voor de diensten die zich bezig hebben gehouden met het in ere houden van deze mooie machines. In de sleep zagen we al direct een bagagewagen en een aantal K-rijtuigen.

Opstappen voor de rit richting Oppeurs (en niet Oppuurs zoals ik dacht) en St.-Amands.

Wat mij steeds opvalt, is hoe hoog de trapjes waren van deze oudere rijtuigen. Met een beetje kunst- en vliegwerk dan toch ingestapt (eenmaal je de truck kent is het kinderspel). Plaatsnemen in het rijtuig op een plaats waar geen rood kruis op het decor plakt (Covid-regels) en eenmaal gezeten mocht het mondmasker af.  Het fototoestel in de aanslag en we waren vertrokken. Conducteur van dienst: Ruben Van Miegroet deed zijn job zoals het hoorde. En van Walter kregen we de nodige uitleg onderweg. Eerste stop aan het verlaten stationnetje van Oppeurs. En een beetje later waren we aan het andere eind van de rit om daar even te wachten en terug te keren naar Puurs. Daar zagen we Patrick buiten met het fototoestel in de hand... die heeft ons dan ook maar vastgelegd op de gevoelige (digitale) plaat. Ik ga jullie niet langer laten wachten op de foto's: die zeggen meer dan 1.00 geschreven woorden. Sit back, relax and enjoy!

Fotografen van dienst: Patrick Raes, Mika Vandersmissen en Sven Vandersmissen. Geen van deze afbeeldingen mag zonder expliciete en schriftelijke goedkeuring van de respectievelijke eigenaars gekopieerd of hergebruikt worden.

Onze dank voor de goede organisatie, de goede ontvangst en de leuke rit aan de vrijwilligers en het bestuur van Stoomtrein Dendermonde - Puurs!

Patrick Raes

Fotograaf van dienst / Dieselliefhebber


Mika Vandersmissen

Fotograaf van dienst/ Benjamin van de club

Sven Vandersmissen

Fotograaf van dienst/ Tekstverwerker