Interview "Project LocoMotion"

11-03-2021

Een kleine maand terug, las ik op het forum van het Modelspoormagazine een draadje van een zeker sn00zerman (aka Kris Wauters, u ondertussen wel al bekend) over de bouw van een handheld WiFi-controller. Ok beste lezers... ik ben zelf lang bezig geweest met het zoeken naar de ideale centrale voor mijn eigen toekomstige baan en eerlijk is eerlijk: "DE" ideale centrale bestaat niet. Met andere woorden, dit draadje had direct al mijn aandacht. Er is altijd wel iets dat beter kan. Ik heb ondertussen mijn centrale reeds gekozen (Märklin Central Station 3+) en ben er, voor zover ik er al mee kunnen "spelen" heb, heel tevreden over. Tot ik mij onlangs de bedenking maakte: "Zou het niet leuk zijn om rond mijn (nog te bouwen) baan nog anderen hun eigen loc te laten besturen???" Mijn baan ligt er nog belangen niet, dus een voorziening van draden onder de baan is een mogelijkheid... maar waarom niet draadloos. Wel ik vermoed dat Kris de sleutel heeft voor de oplossing van mijn vraagstuk: LocoMotion.


Kris Wauters

De bedenker, ontwikkelaar en bouwer is ondertussen al lid van de club. Het is wat mij betreft een enorm pluspunt om mannen (en vrouwen, die zijn ook welkom) met enorm verschillende talenten in een club te kunnen verenigen. 

Vanuit zijn ervaring als "programmateur" en "projectleider" is Kris dus niet onbekend met het "out of the box" denken voor het bedenken en verder uitwerken van nieuwe zaken die, in dit geval voor onze hobby, een meerwaarde kunnen betekenen. Maar alvorens aan het interview te beginnen, wou ik jullie dit (andere) leuke projectje van Kris toch ook wel even laten zien: een zelfbouw display met 320x192 LED's! Volledig vanaf 0 opgebouwd.

Een kleine waarschuwing voor de "gevoelige" lezers 😃😂: dit is niet zomaar een alledaags hobby-projectje, maar eerder een uit de hand gelopen project van iemand met kennis van zaken. We willen bij deze aantonen dat "niet geschoten, nooit raak is" en dat "al wat je zelf doet, je meestal beter doet" hier zeker van toepassing kan zijn. We willen via deze weg ook iedereen die ook maar denkt aan zulke projecten (hoe groot of klein ze ook zijn) te beginnen, we jullie zeker willen aanmoedigen om er mee door te zetten. Heb je vragen? Loop je ergens tegen? Contacteer ons gerust (of sluit je aan bij de club). Zoals reeds aangegeven; ik kan met fierheid zeggen, er zit genoeg volk met kennis van zaken onder onze leden!

LocoMotion dus...

SV - "Vanwaar kwam het idee om met LocoMotion te starten?"

KW - "Ik heb reeds een lange weg afgelegd qua "centrales". Eerst begonnen met een omgebouwde delta-controller in combinatie met MrDirect, daarna een zelfbouw centrale, om uiteindelijk een Tams Master Control aan te schaffen (aangezien meer en meer locs die in aanschafte, MFX hadden. Met Tams is MFX mogelijk, M4 genaamd). Aangezien ik met Rocrail reed, schonk ik niet zoveel aandacht aan de centrale zelf, het hart van het systeem was namelijk Rocrail zelf. MFX was dus mogelijk, maar niet zo eenvoudig, en ook niet onderhoudbaar met zoveel locs als wij hier ondertussen hebben. Tot ik uiteindelijk Kerst 2020 een EcoS II op de kop kon tikken voor een ongelooflijk bedrag. Als je locs aanmeldt op de EcoS II, kan de data zo doorvloeien naar Rocrail, zonder ingewikkelde procedures enz..."

SV - "Je had ondertussen een goede centrale... maar waarom voldeed deze niet?"

KW 'Wel ik wou ook een draadloze handregelaar... dus mijn volgende stap was op zoek gaan naar een draadloze handregelaar. Na enige weken zoeken en vergelijken, bleven er maar 2 controllers over: De Roco WlanMaus en de Mobile Controller II van Esu. Zelfs deze beide controllers voldeden geen van beiden aan mijn eisen. Met de WlanMaus moest je nog regelmatig locs sycronizeren enz ... en kon je alleen via Rocrail de locs aansturen (via de Z21 Lib, en zonder Rocrail zou ik een Roco Z21 centrale moeten aanschaffen, die ook weer zijn beperkingen heeft). De draadloze controller van Esu, was geen sikkepit beter ! In deze tijd nog een toestel verkopen met Android 4.1, is NOT DONE ! En ze hebben daar bij Esu hun zaakjes ook niet op orde. Als je loco-afbeeldingen wil zien op hun handcontroller, moet je de afbeeldingen opnieuw toevoegen, terwijl ze wel in de EcoS II zitten. De kans of fouten hiermee, stijgt evenredig met het aantal locs dat je hebt. Ik geef toe, ik heb wat "toeren" moeten uithalen om de loco-afbeeldingen uit de EcoS II te halen, maar het is me uiteindelijk wel gelukt... 1-0 voor mij dus! Tevens wilde ik iets met een kleurenscherm (altijd handig als je een foto kan zien van de loc die je wil besturen) en veel druktoetsen. Ik wil namelijk niet constant op een scherm liggen kijken.

Hardware in opbouw en hier voor 85% klaar
Hardware in opbouw en hier voor 85% klaar

SV - "Nu kan ik even niet goed volgen, alle moderne systemen hebben tegenwoordig toch een scherm, met druktoetsten? Om welke reden zou je dit dan niet wensen?"

KW "De modelbaan is belangrijker dan het scherm van de controller: iedere functietoets moet effectief een drukknop zijn voor mij. Ook de snelheidsregelaar dient geen schuifregelaar op een scherm te zijn, maar een knop waar je echt kan aan draaien. (trouwens, een modelbaan is het grootste gedeelte van z'n levensloop in opbouw: je wilt heus niet met je vuile handen aan zo'n touchscreen zitten). Uiteindelijk moest het ding ook gebruiksvriendelijk zijn. Wat in de EcoS II zit, wil ik gewoon op het scherm kunnen besturen, zonder nog zaken te moeten configureren enz... (LocoMotion is niet alleen een draadloze bediening voor locomotieven, maar bevat ook een live-preview van je S88 modules, en schakel-panelen voor wissels/seinen enz ...).

Voorbeeld van het scherm met de locomotieven in opbouw 75% klaar
Voorbeeld van het scherm met de locomotieven in opbouw 75% klaar
Voorbeeld van het scherm waarin de live preview van s88, schakelartikels aansturen, OTA updates en captive portal voor configuratie te zien is. In opbouw en hier voor 75% klaar
Voorbeeld van het scherm waarin de live preview van s88, schakelartikels aansturen, OTA updates en captive portal voor configuratie te zien is. In opbouw en hier voor 75% klaar

SV - "Ok Kris, ik begrijp het waarom en hoe... je hebt al het één en ander ontwikkeld, de meeste zaken werken... wat zijn er uitbreidingen voorzien, andere toekomstplannen? Zijn er plannen om dit project eventueel later te "vermarkten"?"

KW "Goede vraag! Dit is iets waar ik al lang zit over te denken. Voor het uitbreiden is het antwoord makkelijk. Na de EcoS II komt er nog firmware voor de CS3(+), de DR5000 (van DigiKeijs), de Z21 van Roco, en wie weet wat nog allemaal volgt. (LocoNet ? lijkt me ook een leuke toevoeging, ik weet de eerste jaren nog wat te doen). Ondertussen, op het ogenblik van het schrijven, heb ik mij een CS3 aangeschaft, de bevindingen hieromtrent volgen later.

Aangezien er de eerstkomende jaren nog regelmatig firmware updates zullen uitkomen, is er ook meteen al een voorziening ingebouwd om LocoMotion automatisch updates te laten uitvoeren! Deze worden volautomatisch gedownload via mijn website en ook geïnstalleerd. (dit duurt minder dan 2 minuten en gebeurt uiteraard alleen als je dit ook zo hebt aangegeven in de instellingen) Ook meertaligheid (Op het moment van dit schrijven, Engels/Nederlands/Duits/Frans) is ook al ingebouwd, iets was je bijvoorbeeld mist op de Ecos II zelf, nochtans is een library toevoegen aan software niet zo ingewikkeld. Een tip voor Esu misschien?

Het "vermarkten" is een héél ander verhaal. Ik wil niet door mijn hobby-perikelen in een wereld verzeilen waar ik 90% van mijn hobby-tijd moet steken in "support" van LocoMotion. Hoe "gebruiksvriendelijk" je het ook maakt, er zullen altijd wel mensen zijn die ondersteuning nodig hebben. (Ik spreek uit ervaring, ik ben namelijk werkzaam in "den IT"). Het idee om een open community rond LocoMotion te bouwen, crossed my mind already. Een "zelfonderhoudend iets" dus, maar hier zal ook tijd moeten in gestoken worden (vooral in den beginne). Eerlijk gezegd kan ik hier nog geen deftig antwoord op geven, tenzij iedereen zot is van Locomotion, en de vraag ernaar enorm is. (maarja, dat zal dan wel altijd mijn droom blijven hé)."Het vervolg van dit interview volgt binnen enkele weken... met een misschien zelf al een update over de stand van zaken.


Kris Wauters

Lid/ Inventieve bouwer van projecten


Sven Vandersmissen

Auteur/Trekker en oprichter van VMSC De Locloods