MSM Actie 2020, 5540 B-models

24-06-2021

Ergens rond december 2019 kondigde Modelspoormagazine aan dat er, naar jaarlijkse gewoonte, een nieuwe actie kwam en dat er ditmaal gekozen werd voor een reeks 55 van B-models. Het betrof de 5540, in groen-gele livrei met fijne blauwe lijn over de volledige lengte. Dit is de versie die, als ik correct geïnformeerd ben, rond 2009 werd overgedragen naar TUC-rail. Diezelfde loc zou ook rondgereden hebben als werktrein op de lijn L96A tussen Brussel-Zuid en Vorst. Vermits ik nog geen B-models materieel had, het ideale moment om mij deze eens aan te schaffen. Vandaag, de eerste bevindingen.


Dekselse COVID19

En zodus kregen we begin januari 2020 de mogelijkheid om via de MSM-website onze loc te reserveren. Gretig als ik was, (ik had nog geen B-models en een 55 is altijd wel leuk) koos ik voor de digitale AC versie met geluid. Enkele dagen later kreeg ik de bevestiging dat ik mijn voorschot kon betalen... enkele maanden later zou ik hem dus kunnen ontvangen. Of toch niet? De uitbraak in China van het Corona-virus zorgde ervoor dat de productie van de loc al direct een aantal maanden vertraging had van bij de start. Niet erg. Wat zijn enkele maanden in een mensenleven? Voor mij veel: zoals algemeen geweten, geduld is niet mijn sterkste kant.

Zie ginds komt de boot uit... China en vaart zich vast in het Suez-kanaal

Op 26/01/2021 kwam het nieuws dat de modellen toch bijna uit productie zouden zijn... maar door het Chinese Nieuwjaar zou het dus best nog een beetje langer kunnen duren. Ok, dat is nu eenmaal zo. So far so good, tot we ergens rond maart het vreemde nieuws vernamen over het containerschip dat zichzelf had vast gevaren in het Suez-kanaal en daardoor alle containerschepen in het kanaal voor enkele weken had vertraagd. Enkele weken werden al heel snel enkele maanden. In normale omstandigheden werd de loc rond deze periode al uitgeleverd. Nu had de redactie van MSM nog enkel maar een tekening en een prototype gezien. Ook voor hen zal het heel spannend geweest zijn.

Eindelijk...

Uiteindelijk, na 6 maand wachten op stond de postbode aan de deur met mijn pakje... ik was dolgelukkig.

Stevig en correct verpakt, met de nodige bescherming.

Een extra reclamefolder, een balpen... allemaal leuk, maar ik wil hetgeen er onder zit!

Duidelijke instructies en het certificaat.

De loc in de verpakking: stevig ingepakt.

Het kan toch niet waar zijn he!

Bij het uitpakken merkte ik direct op dat er iets niet klopte. Er ontbrak een buffer. Bij nadere inspectie lag het buffertje op de bodem van de doos. Ik probeerde deze terug te plaatsen, maar het veertje in de "buffer-huls", duwde deze steeds terug. Als ik dit van dichterbij ging bekijken, zag ik dat deze afgebroken was... de wereld rondom mij zakte even helemaal weg.

Even Appeldoorn bellen

Ik kreeg het warm en koud tegelijk wat nu? Zo een dure loc en een defecte buffer. Rustig blijven, nadenken... een mailtje naar Kristof (Van Biervliet). 2 dagen later antwoord: hij had een buffertje opgestuurd via post. Oef! Van een goede service gesproken. Ik kon de loc laten inrijden en hem al mooi op kant zetten.

De "Wet van Murphy"... kan alleen bij mij nog erger toeslaan

Gisteren, woensdag 23/06 zat er een brief in de brievenbus van Van Biervliet. Yes!!! Al snel merkte ik op dat er ook hier iets niet klopte. Er zat midden in de enveloppe een gat. En ik voelde nergens de buffertjes zitten. Brief open en inderdaad, de buffertjes waren verdwenen... een lege enveloppe... Nog maar eens teleurstelling.

Laat me hier even heel duidelijk zijn: ik verwijt noch MSM, noch B-models (Van Biervliet) over het feit dat ik zo lang heb moeten wachten op de loc, dat ik de loc met een afgebroken buffer moest in ontvangst nemen of dat het reserve-stukje (bewust of onbewust, dat laat ik ook in het midden) uit de enveloppe was geraakt. De service van Kristof is echt wel top. Het is mijn eerste B-models, maar het zal niet mijn laatste zijn.

Door al dit gedoe is de focus op de loc nu natuurlijk helemaal verdwenen en is dit artikel meer een verslag geworden van mijn tegenslagen. Maar niet getreurd, ik probeer van 't weekend extra foto's te maken. Over de rijeigenschappen heel kort zijn; deze zijn fantastisch! De loc heeft zijn minimale 5 minuten in beide richtingen ingereden. Ook het geluid werd zeer uitvoerig getest. 

Dit is een pracht-loc, laat dit heel duidelijk zijn!

Sven Vandersmissen

Auteur/ Pechvogel van de dag

"Pech, dat krijg je bij een negatieve instelling en geluk bij een positieve instelling." - Johan Cruijff