Weatheren: enkele basisbenodigdheden

25-03-2021

Nadat we in het vorige artikel (Weatheren de basi(c)s) de verschillende mogelijke technieken al eens besproken hebben, gaan we nu proberen om jullie via dit artikel proberen om aan te geven welke materialen interessant kunnen zijn om in huis te hebben, om te kunnen starten met verweren. Het is niet de bedoeling dat we jullie sturen naar merk X of Y, daar hebben wij geen enkel profijt aan (en jullie ook niet), maar we geven wel mee wat wij graag gebruiken. Veel leesplezier.


Hardware

Onder hardware verstaan we de gereedschappen zoals borstels, messen, snijmatjes etc. die handig kunnen zijn om te verweren, om zaken in op te bergen of om zaken te versnijden. Probeer van onderstaande zaken toch zeker een setje voorzien. Dit is zeker een hele goede basis.

1 - Verfborsteltjes en penseeltjes

Verfborsteltjes en/of penseeltjes, heb je in alle maten, vormen, materialen en kleuren. Afhankelijk voor wat je ze gaat gebruiken, kan je best ook verschillende soorten van penseeltjes of borsteltjes in huis hebben. Zuiver om te verweren en zeker het grovere werk, raadt ik persoonlijk aan om een goedkoop setje van de Action te kopen of van bij AliExpress. Verschillende diktes zijn een must en hier geld de regel: hoe meer, hoe beter. Is er eentje niet meer 100% in orde, gooi deze dan zeker niet weg! (we tonen later nog enkele tips en tricks waar deze nog van pas kunnen komen).

Onderstaand setje penseeltjes kost bijvoorbeeld ongeveer €5 (verzending inbegrepen) bij AliExpress en bevat zeer fijne (000) tot normale (7) penseeltjes. Deze set kan je alvast gebruiken voor het fijnere werk en de details. 

Voor het grovere werk heb je echter ook enkele bredere penselen nodig. Deze kan je in dezelfde winkels vinden. Een setje Nylon penselen van 10 stuks kost bijvoorbeeld bij AliExpress €3 all-in.

Met deze 2 setjes kom je al een heel eind. Het is echter wel aan te raden om toch ook enkele heel goede penselen in je setje te hebben. Alleen, deze kosten bijna evenveel als bovenstaande sets samen. Persoonlijk koos ik voor 3 penselen uit marterhaar. Als je echt een top-penseel wenst, dan zou ik kiezen voor een Princeton Heritage met marterhaar model 4050. Voor een nummer 6, ben je dan €13 kwijt. Maar mits een beetje onderhoud, kan je deze levenslang gebruiken. Je hebt er van minder bekende merken vermoedelijk nog wel goedkopere, die minstens even goed zijn. Deze gebruik ik dan enkel en alleen voor het fijnere werk. Het voordeel van dit soort penselen is dat ze altijd een mooie afgifte van de verf geven en ook dat de punt meestal vrij fijn blijft.

Nog kort even iets over de diktes van de penselen... voorzie als je kan genoeg verschillende diktes. Een 000 penseel zal je quasi nooit gebruiken. Een 4 of 5 veel vaker. Maar als je van elk eentje hebt, dan kan je zelf experimenteren en misschien heb je zelf dan wel een voorkeur, waar je het liefste mee werkt.

Om ze te bewaren om de punt altijd even mooi en scherp te houden, bestaan ook een aantal truckjes. Bij de meeste penselen, wordt een doorzichtig "kapje" meegeleverd om over de haren te schuiven, na het gebruik. Indien dit niet aanwezig is, kan je dit heel makkelijk zelf maken van een rietje dat je in stukjes snijdt.

Nog even een kleine tip om je penselen, kwasten en borstel goed te onderhouden. Indien je gedaan hebt met schilderen: veeg je borstel eerst goed uit op een stukje papier, zodanig dat er geen verf meer uit komt. Daarna spoel je deze direct uit met zuiver, proper en lauw water (mag onder de kraan). Je veegt de restjes verf tussen duim en wijsvinger met de haren mee, zachtjes uit het penseel. Schud het penseel goed droog en veeg het dan droog op een stukje papier. Gebruik van Terpentine, White-spirit of andere middelen, zijn absoluut niet nodig bij gebruik van acrylverf. Gebruik je olieverf, dan is Terpentine aan te raden. Veel sites spreken over het extra reinigen met zeep of afwasmiddel. Enkel doen, als het penseel echt vuil blijft. Afwasmiddel (en zeker de betere merken), heeft de neiging om te ontvetten. Verf kan hier door niet goed opgenomen worden in het penseel, indien er resten detergent in de haren blijven zitten. Tenslotte laat je het penseel uitdrogen door het recht op te zetten met de punt naar boven. Je kan ook steeds gebruik maken van zogenaamde "borstelzeep". Ik gebruik ze zelf niet, maar het zou wel helpen om je penselen in conditie te houden.

Nog even dit leuke filmpje:

En dan iets wat voor mannen onbekend terrein is: Make-up borstels. Ja, je leest het goed! Waarom? Ideaal om bijvoorbeeld met krijt stof op je wagons aan te brengen en zachtjes open te borstelen. Prijs bij onze Chinese vrienden: rond de €3. Maar vraag misschien eerst eens aan je lief of vrouw of zij er geen liggen heeft die ze niet meer gebruikt. (Ik heb er eentje van één van mijn dochters afgeluisd).

2 - Potjes allerhanden

Vaak vergeten, maar niet minder belangrijk. Potjes om je verf in te mengen of om "geraspt"-krijt in te bewaren. Ga hier niet te gek doen en hergebruik de tuin-kuiken potjes die je dagelijks gebuikt. Je kan zeker enkel specifieke potjes kopen die goed afdichten, maar om te starten kan je zeker al op weg met enkele oude (kleine) confituurpotten. Een potje van verse vleessla of kip-andalouse (of wat je dan ook maar lekker vindt en vaak koopt), goed uitwassen en je kan je krijt daar in bewaren. Wens je toch enkele mengpotjes te kopen, dan kan ik je onderstaand zeker aanraden:

Dit zijn 6 zeer handige 17ml literflesjes waar je je eigen mengsel in kan bewaren en daarna makkelijk terug in je mengbakje kan spuiten door de handige dop. Kost rond de €4.

3 - Mengschaaltjes

Ook hier zou ik niet te gek gaan doen. Je kan er kopen voor rond de €2 in metaal (die kosten even duur bij onze Chinese vrienden als bij een plaatselijke tekenwinkel), maar ikzelf ben begonnen met dekseltjes en dopjes van potten en flessen. Zolang ze maar proper zijn. Weet dat als je een setje verf koopt van bijvoorbeeld Vallejo, ze daar soms al een degelijk mengschaaltje meeleveren. Een goed mengschaaltje voor weinig geld: 

11 cm en aluminium, kost rond de €2.

4 - Snijmatje(s)

Altijd handig om op te werken, een goed snijmatje. Vooral vrouwlief zal blij zijn, als ze ziet dat je de keukentafel proper en vooral, zonder krassen achterlaat.

Verkrijgbaar in de betere hobbyzaak... in verschillende maten. Prijs vanaf rond €5.

5 - Breekmessen en scalpels

Een goed cuttermes of breekmes mag zeker niet ontbreken in je setje. Ideaal om krijt te raspen, of om een stukje maskeertape op maat te snijden. Merk maakt niet uit, koop wat je het liefst wenst (bij Action vermoedelijk het goedkoopst). Een setje scalpels daarentegen... daar zou ik dan weer niet op besparen. Voor het fijnere snijwerk of voor het maken van krassen in een houten vloer van een goederenwagon... een must. 

18-delige set van ESPLB via AliExpress: prijs rond de €3 all-in.

6 - Pincetten-set

Soms heb je in schaal H0 (om nog maar te zwijgen van N of Z), zulke kleine spulletjes vast te houden, dat deze onmisbaar zijn. Ikzelf kocht een setje van Vastar via AliExpress voor de gekke prijs van €3 verzending inbegrepen. Dit is een setje van 6 antistatische pincetjes.

7 - Airbrushpistool, compressor of set.

Nu komen we aan het duurdere gedeelte. Ook hier kan je heel ver gaan qua kwaliteit en qua prijs. Ikzelf ben zeer tevreden van mijn Revell beginnerset. Al heeft deze ook zijn beperkingen.

Als je toch liever een startset wenst met iets beter materiaal, dan kan je altijd bij de gekende winkels een startest kopen van merken zoals Sparmax (meestal een samengestelde set). Reken voor de Revell-set een goede €80. Voor een startset van bijvoorbeeld Sparmax (zoals aangeboden bij Artobi) €285. Je kan natuurlijk starten met een Revell-set of gelijkaardig en achteraf verbeteren... daar laten we iedereen vrij in. Misschien kom we op dit toch iets moeilijkere en zwaarder thema later nog wel terug.

In de volgende aflevering gaan we verder met soorten verfjes etc.