Hoe aan een eerste baantje beginnen? Gebracht door een dummy met 2 linkerhanden... plannen, plannen, plannen: maar nog niet veel uitvoering (deel 2)

22-04-2021

Als iemand mij nu vraagt, wat was het moeilijkste aan het maken van je baantje... dan zal ik direct zeggen: het uitzoeken hoe alles moet. Hou in het achterhoofd dat ik 0,0 voorkennis heb en alles moet uitzoeken via de clubleden en via het internet. Ik mag mij gelukkig prijzen, dat de clubleden mij nog niet gebannen hebben van de WhatsApp. Ik stel vermoedelijk 100 domme vragen per dag. Of zijn deze vragen zo dom dan dan nog niet? In elk geval: ik maak blijkbaar alle fouten die een beginner maar kan maken. Toppie! Euh? Ja, want ik hoop te leren uit mijn fouten. 


Spark... een gratis online moodboard

Vanuit mijn professionele ervaring, werk ik graag met moodboards of wallpapers. Die wallpapers zijn in mijn werkomgeving echt wel rollen bruinpapier die op de muur worden gehangen en worden volgehangen met Post-It's. Leuk, maar niet praktisch thuis. Dus moest ik op zoek naar een leuke, liefst kosteloze oplossing.
Ik had geen zin om te gaan zoeken en knippen in boekjes... dus moest het digitaal. En zo kwam ik via Google uit op Spark

Misschien eerst een woordje uitleg over wat een moodboard nu juist is. Wel, stel je hebt een heel pak ideeën in je hoofd. De beste manier om deze concreet te maken, is om deze vast te zetten op een plaats waar je alle zaken visueel kan gaan raadplegen en gaan organiseren. Eigenlijk een ideale manier om abstracte ideeën te gaan concretiseren.

Aan de slag met de hersenspinsels, slechte ideeën bestaan niet, enkel de slechte uitvoering er van.

Alvorens we gaan knippen en plakken, schrijven we kort voor onszelf enkele kernwoorden op. Een gouden tip die ik kreeg van Roderik: Pik een tijd en plaats en bouw daar naar toe.

Dus, kwam ik voor mij op het volgende uit:

 • Tijd: 09/11/1989, rond 8u 's morgens => wat dit allemaal betekent voor het baantje, daar kom ik later nog op terug
 • Plaats een fictieve rangeerbaan naast industrie in de buurt van München, gebasseerd op Mühldorf
 • Rangeerbaan
 • Enkel spoor
 • 5 wissels
 • 1 loc
 • Köff III
 • geluid
 • licht
 • sfeer
 • industrie
 • Te bedienen met MS2
 • Alles digitaal
 • Seinhuis

Met deze zaken kwam ik op mijn knipsel in eerste instantie op deze moodboard uit:

Is dit nu definitief? Nee verre van. Het leuke aan zulke projecten, vind ik persoonlijk zelf: alles kan, niets moet.

De gevolgen van deze ideeën voor de baan zelf

Door het kiezen van een tijd, periode en plaats, ga je er voor zorgen dat je aandacht moet besteden aan tijd- en weergebonden details. Zo zal er dus geen enkel boom blaadjes hebben, zal het gras niet zo heel groen, maar vooral bruin moeten zijn, zullen er hier en daar plassen staan en moet de sfeer een beetje grauw en grijs zijn.

Vermits ik veel geluid en licht wil... moet ik dus ook zorgen voor een locje dat voldoet aan deze eisen. Daarom viel mijn oog op de Märklin 36344 . Dit locje zou perfect zijn voor dit plan: telexkoppeling, geluid, klein... maar, een éénmalige serie. Nieuw bijna niet meer te vinden (of aan de volle pot en hoge verzendkosten vanuit het buitenland). Wilt het nu juist lukken, dat dit locje op 2de hands stond. Alleen was de prijs mijn insziens nog een pak te hoog. Met te hoog bedoel ik niet dat de verkoper het locje niet naar waarde te koop zette, maar dat het voor mijn project dus eigenlijk te duur was. Een dikke streep door de rekening. Ik wou toch eens polsen of deze brave man niets wou doen. Hij vroeg mij een tegenbod te doen, dat per stond werd geweigerd (ok, mijn bod was meer dan 30% lager... ik zou ook weigeren). Ik stelde voor om mij te contacteren wanneer hij er toch niet zou vanaf geraken en dat ik dan misschien wel naar zijn vraagprijs zou toewerken. 

Er zat dus niet anders op om verder te zoeken. Het vervelende is: er zijn niet super veel locjes met telexkoppeling en geluid standaard, periode IV. Ik zou mijn plaats en tijd kunnen aanpassen naar Nederland en gaan voor een SIK... deze van Roco was ook periode IV. Maar deze 2de hands vinden... bleek ook onmogelijk. Ik had er eentje gevonden voor €240... de nieuwprijs bij Modellbahnshop-lippe, was maar een heel klein beetje hoger. Bijkomend moest ik dan wachten tot deze uitgeleverd werd.
Een ander alternatief was een V60 (deze Diesellokomotive Baureihe V 60) of eentje die ik zelf nog had liggen, maar eentje met Delta-techniek en zonder sound.

Ik liet het even rusten... het locje was toch maar voor later. Eerst verder doen met de baan.

De bak een kleurtje geven

Om het allemaal een beetje mooier te maken en ik toch tussendoor eens iets anders wou doen, ben ik snel een in onze kelder naar overschotjes verf gaan zoeken.

De eerste laag stond er op. De dag erna de 2de. Het is een lichtblauw-grijze kleur. Na de bouw ga ik er vermoedelijk nog eens over.

Onder tafel...

Omdat de inspiratie er nog niet was voor de invulling, volgde een versteviging onder de tafel. 3 Dwarslatjes werden extra in de breedte toegevoegd om extra stevigheid te voorzien. En... omdat we toch een beetje "future-proof" willen werken, voorzie ik 3 ruime ronde gaten om kabeltjes te voorzien. Zo, dit is dat.

Maar wat met de indeling?

Ik had min of meer in gedachte wat er moest komen. Maar hoe kan ik nu weten wat waar moet komen. Het beste leek me om alles eerst eens mooi uit te leggen en daar al eens mee te spelen. Ik verschoot eigenlijk van de mogelijkheden. Na een beetje geschoven te hebben en toch zoveel mogelijk aan het plan te blijven houden, viel me ineens een hele goede tip (weeral van Roderik) te binnen. Alles een beetje schuin leggen... daardoor lijkt alles iets dynamischer.

Allemaal goed en wel... de basis staat er... maar wat nu? Wat is de volgende stap? Wat plaats ik waar? En zou het niet beter zo of zo? Hoe ik het proberen op te lossen heb, laat ik jullie in de volgende "aflevering" weten. (Ondertussen zijn we al een stuk gevorderd, het artikel loopt een maandje achter).Sven Vandersmissen

Auteur/Prutser eerste klas

"Je kunt ontwerpen en creëren en de meest prachtige plek in de wereld bouwen. Maar je hebt mensen nodig om de droom waar te maken." - Walt Disney