Een Kerstbaantje in een Pizzadoos (Deel 2)

05-01-2021

Met enige vertraging gaan we verder met het verslag over de bouw van deze hele mooie baan en het leuke en inspirerende bouwverhaal dat hierbij hoort. 

Veel leesplezier!


Sneeuw!

Eens alles droog is kan de baan worden afgewerkt. Op een treinbeurs heb ik ooit een bus sneeuw van Auhagen op de kop getikt, tijd om dit eens uit te proberen.

De sporen worden afgeplakt en de baan met spuitlijm ingespoten, de spuitlijm uit de Action is daar heel bruikbaar voor, goedkoop en doet wat het moet doen.

En nu mag het sneeuwen 😊 De sneeuw wordt aangebracht met behulp van een zeefje... Niet teveel en zo realistisch mogelijk... onder de bomen ligt er namelijk minder sneeuw dan op de open plekken. 

Ik heb hier bewust gekozen voor een klein laagje sneeuw, ik wou namelijk dat de winterkleuren van de scenery nog van onder de sneeuw doorkwamen.  

Afwerking

Een lantaarnpaal, een berghutje, een sneeuwman een standbeeld van Jozef en Maria worden afgeprint en voorzien van een led en verf.

Het is tenslotte een kerstbaantje: dus het mag wat feestelijk zijn. Aan een standbeeld van ons heilig drietal staat een fanfare wat kerstliedjes te spelen.

De loc wordt geschilderd en voorzien van een machinist...

De laatste loodjes

Het baantje staat nu in de living, de lichtjes branden en de loc rijdt rustig rondjes...
Na Kerst moeten er nog wat kleine aanpassingen gebeuren; de loc moet worden voorzien van ruiten en verlichting, er moeten nog wat passagiers worden geplaats (vermoedelijk met zitbanken) en binnenverlichting.

In plaats van gebruik te maken van een trafo zal de baan worden voorzien van een Arduino om de snelheid van de loc te regelen.

Maar dit alles is voor na de Kerstperiode.

Zulke micro projecten zijn ideaal om technieken te leren en snel resultaat te hebben, een echte aanrader.

Indien er vragen of opmerkingen zijn, aarzel niet mij te contacteren via de website (zie leden voor de contactgegevens)

Philippe


Bedankt Philippe voor het duidelijk verslag met de zeer mooie foto's. Heel duidelijk voor wie zelf twijfel om aan een baantje te beginnen.

Ondertussen heeft Voie-Libre de uitslag bekendgemaakt op 21/12/2020. Dit baantje behaalde de 2de plaats en dit in een wedstrijd met een heel sterk deelnemersveld! Proficiat Philippe met dit heel mooie resultaat.

Trouwens: het stukje over die Arduino-besturing... Mogen onze volgers daar ook van meegenieten? ;-) (Ik probeer Philippe te overtuigen om er ook een verslagje van te maken, blijf dus zeker volgen!!!)

Sven Vandersmissen

Auteur / Trekker en oprichter van de Locloods.

"Je kunt ontwerpen en creëren en de meest prachtige plek in de wereld bouwen. Maar je hebt mensen nodig om de droom waar te maken." - Walt Disney