Club-interview: MOBOV uit Antwerpen

07-01-2021

Mogelijks een van de oudste modelspoorclubs van België en al zeker van 't stad. Vooral gekend omwille van zijn prachtige banen en zeer leuke amicale sfeer. We laten Frank aan het woord.


Facts and figures:

Ontstaan: ontstaan in de jaren tachtig als een afdeling(modelbouw) van de toenmalige VEBOV (vereniging voor het bevorderen van he Openbaar Vervoer - grootbedrijf)
Locatie: Cuylitsstraat 22 A 2018 ANTWERPEN
Aantal leden: 36
Aantal banen: 7 tal (zijn niet allemaal in bedrijf)
Lidgeld: EUR 70,00
Website: www.mobov.be (deze gaan we binnenkort terug opnieuw lanceren in een nieuw kleedje)
Contact: maatschappelijke zetel: Frank Bourguignon - Clementinastraat 60 - 2018 ANTWERPEN
info@mobov.be


Hoe kunnen jullie, jullie club het best omschrijven? Wat zijn jullie doelen als club? 

We zijn geen superclub soms zelfs meer een vriendenclub, bedoeling is wel van gezamenlijk aan kleinere projecten te werken.

Welk voordeel hebben jullie tegenover andere clubs? Wat is jullie sterkste punt? (Waarom zou iemand moeten kiezen voor jullie club?) 

We hebben wel een kern van tramfanaten, dus tramrijders zijn zeker welkom.

Op welk publiek mikken jullie? 

We mikken op alle soorten van modelbouwers: we hebben 'tekort' aan bouwers van scenery maar ook techniekers en jongeren zijn ook welkom!

Even over de baan of de banen? Welke schaal, tijdperk, 2- of 3-rail, welke landen, thema?

  • Onze clubbaan is een 'neutrale' HO rijbaan zowel voor gelijk-als wisselstroom, analoog of digitaal, met een traject voor tram of smalspoor in HOm.
  • We beschikken ook over een Oostenrijkse smalspoorbaan in HOe waar we de sfeer van de Mariazellerbahn willen weergeven.
  • Ook een modulaire Oe smalspoorbaan naar Oostenrijks voorbeeld is bedrijfsklaar.
  • Een moderne Belgische HO industriebaan (tijdperk 6) is in segmenten opgebouwd.
  • We beschikken nog over een stuk van een Ardeense baan die nog verder afgewerkt zal worden.

  • Een dieseldepot (Muydonix) wordt verder gerenoveerd, ook een bekend HO baantje 'Wilsloo-Heide' wordt opgefrist, terwijl er nog een trambaantje het levenslicht zal zien, dan zijn er nog de modules van Mestbeeke en een trambaantje op een strijkplank...

Over welke prestatie zijn jullie fier als club? 

Met 40 jaren op onze palmares mogen we fier zijn dat we tot één van de oudste Antwerpse clubs behoren en het was MOBOV ook die in de jaren tachtig begonnen is met tentoonstellingen te organiseren met medewerking van buitenlandse deelnemers om de drie jaren in de Kern te Wilrijk. 

Toekomstplannen als club? (Verhuis, nieuwe baan, organisatie van een beurs/tentoonstelling...). 

We zetten ons nu volop in om kleinere banen te bouwen die gemakkelijk kunnen deelnemen aan (buitenlandse) tentoonstellingen.

Wellicht zullen we zelf in 2022 een tentoonstelling kunnen houden in onze eigen omgeving. 

Maak de zin af: "Wij zijn pas tevreden als..." 

als iedereen bij ons tevreden is.

Wat moet bijblijven na het lezen van dit interview? Hoe moeten de mensen terugdenken ("O ja, da zijn die mannen van...). 

Hetgeen men nu al hoort zeggen: " dat zijn die van de MOBOV!!! "

Leuke anekdote? 

Op een bepaald moment komt een verontwaardigt lid naar het lokaal en vraagt of er iemand naar zijn pas gekochte occasie lok kan kijken: "ze hebben me weer zitten, hij rijdt niet" De loc wordt op de sporen geplaatst, transfo open, en ja geen beweging, "misschien zijn het de koolborstels" zegt iemand, dus lockast geopend en wat blijkt: er was geen motor in!!!!!


Ondanks de vele jaren die de club op de teller heeft, is dit een club met heel leuke ambities naar de toekomst toe (beurs 2022, we kijken er naar uit!).

Met dank aan de mannen van MOBOV voor hun tijd en geduld. Alle foto's hier vertoond zijn eigendom van treinclub MOBOV en mogen niet zonder schriftelijk akkoord van treinclub MOBOV gebruikt worden.

Sven Vandersmissen

Auteur/ Trekker en oprichter van De Locloods

"Ervaring is eenvoudig de naam die we aan de som van onze fouten geven. " Oscar Wilde