Het einde van het forum...

06-06-2021

Jullie zullen het wel al gemerkt hebben, er was weinig activiteit en animo op ons forum, dus hebben we het forum gedeactiveerd. Een website, een Facebook-pagina en een forum: het was ook niet te onderhouden. Het logische gevolg is dat we besloten hebben om het forum dicht te gooien.


Niet geschoten, is nooit raak

We hadden het wel min of meer kunnen voorspellen. Wie modelspoor zegt, zegt (terecht) Moldespoormagazine Forum. En dan zwijg ik nog over de andere vele leuke fora (zie Nuttige linken), waar menig van ons reeds op vertoeft. Om dan volk naar je eigen forum te kunnen trekken... dan moet je al heel veel sterke onderwerpen hebben, die de andere niet hebben.

Zijn we te snel geweest? Misschien wel. Met het opzetten, als met afsluiten misschien ook. Maar waarom het dan toch gedaan? (ik wil het jullie toch ook even kaderen) We hebben binnen de club onze eigen gesloten WhatsApp-groep waar we clubzaken bespreken en waar we ook wel af en toe eens "zwanzen" en "zeveren"... dat moet kunnen. Maar vermits deze gesloten is, komt de meeste input voor artikels voor onze website ook altijd van dezelfde mensen. Deze personen zijn ondertussen meestal ook al lid van andere clubs en zijn dan ook nog is bezig met hun eigen projecten. Bijkomend: het "inspiratievat" geraakt soms ook wel eens helemaal leeg. (Dat is momenteel voor mezelf het geval: ik probeer leuke zaken te vinden en te schrijven, maar het resultaat is niet altijd wat ik wens). Bijgevolg leek het ons logisch om verhalen te gaan oogsten via ons forum.

En hoe gaan we dan verder?

We blijven onze website ondersteunen met nieuwe verhalen en jullie mogen volop posten op onze Facebook-pagina. Maak je best wel eerst even lid van de FB-pagina (Opgelet: lid van de FB-pagina is niet hetzelfde als lid zijn van VMSC De Locloods. Dit kan uiteraard ook nog, daarover verder meer).
De bedoeling is dat jullie daar alles neerpennen, liefst met foto's, waar jullie mee bezig zijn. Iets leuk gebouwd, iets leuk gekocht... maakt niet uit. Dit is de plaats waar jullie kunnen delen wat jullie zo leuk vinden aan deze hobby. Vragen over de hobby mogen daar uiteraard ook gesteld worden. Weet dat er een pak ervaring zit tussen de ondertussen al 35 (?) leden. Deze zullen jullie zeker kunnen helpen met al jullie vragen.

Dus concreet: FB zal ons extern interactie-platform worden, de website meer een "mededelingen-platform" en onze WhatsApp-groep blijft exclusief voor de leden van de club.

Interesse om toch ook mee te werken of aan te sluiten bij de club?

Ok, je denkt nu bij jezelf... "wat een prutsers die mannen van VMSC De Locloods: dat kan ik veel beter!". Daar twijfelen we absoluut niet aan! Integendeel, je kan ons heel eenvoudig helpen.

Hoe? Wel in eerste instantie door af en toe ook eens iets aan te leveren als gast-schrijver. Dit hoeven geen pagina's vol te zijn. Ik heb genoeg voorbeelden van leden die een 20-tal zinnen in een mail doorstuurden, voorzien van foto's. Die heb ik dan tot een klein verslag uitgeschreven. Weet dat ik niets post zonder jou toestemming (je krijgt alles voor het posten nog eens te lezen).

Toch liever actiever en meer betrokken? Dat kan zeker door lid te worden bij onze club. Maar... opgelet: we zijn geen elite-club, doch wensen wij het "natuurlijke-evenwicht" en de "symbiose" die er nu reeds bestaat niet te gaan ontwrichten. "Uh?" Wel zoals jullie weten, is onze club in 6 maanden tijd een relatief hechte club geworden. Iedereen heeft het volle respect voor elkaar en ik heb het gevoel dat de meeste elkaar ook perfect aanvullen. Dit resulteert in een vriendengroep die elkaar helpt en steunt (ja, zelf naast modelspoor). Dit willen we ten allertijden behouden! Daarom dat elke vraag tot aansluiting door alle leden besproken zal worden. Wordt je uitgenodigd, dan zou ik zeker niet twijfelen... dan heb je meerder van ons getriggerd als meerwaarde voor onze club.
Mag iedereen dan niet aansluiten? Jawel, maar we kunnen dus ook weigeren. (Dit hebben we in de 6 maand tijd nog niet gedaan).

Interesse in 1 van beide? Neem dan zeker contact op met ons! Twijfel je? (Wat we zeer zeker wel verstaan) Stel gerust vragen bij de andere leden. Ze helpen je graag op weg. Weet trouwens ook dat aansluiten volledig vrijblijvend en kosteloos is. Momenteel dus enkel voordelen. Verplichtingen zijn heel miniem (je gedragen t.o.v. de rest is eigenlijk de grootste verplichting). Al appreciƫren we het wel dat er nu en dan actief wordt meegewerkt aan een artikel.

Het forum is dood, de club leeft verder

Uiteraard is het niet fijn om zulk nieuws te brengen. Na het niet doorgaan van de quiz (een echte gemiste kans!), is dit het 2de projectje dat niet gelukt is. Spijtig, maar het is niet anders. We hebben er onze lessen uit getrokken. En ik neem dit ten volle op mijn conto.

Het voordeel is dan wel weer dat we terug kunnen focussen op de zaken die er toe doen. Naast het bouwen van onze eigen baantjes (ik kan al verklappen dat er heel veel leuke projecten tussen zitten (om ze te zien gaan jullie wel eerst de beurzen moeten afschuimen die binnenkort allemaal terug zullen doorgaan), kunnen we nu ook beginnen met het plannen van onze 1ste ruilbeurs in december. De inschrijvingen voor de participanten die wensen te verkopen, start dan ook rond het einde van de maand. De online inschrijving zal hier online kunnen gebeuren. Wees er heel snel bij, de plaatsten zijn beperkt.

We hopen jullie daar allemaal te mogen begroeten en wie weet (dat is toch het doel), is het de start voor een grotere ruilbeurs op jaarlijkse basis.

Tot slot nog dit...

Een club bestaat door zijn leden. Maar om zaken te kunnen realiseren (zeker de eerste jaren), dienen er budgetten voorzien te worden. We werken momenteel met een piepklein budget, dat wordt voorgeschoten door 1 van de leden (ok, ikzelf dus). Omdat we bewust gekozen hebben om geen lidgelden te vragen, moeten we dus zien dat we alle kosten die we maken (die zijn uiteraard ook heel beperkt), kunnen indekken.
De ruilbeurs is 1 van deze initiatieven om de club te laten draaien. Niet alleen voor het werkingsbudget van vandaag (lees onderhoud website), maar ook voor de volgende jaren.
Elk lid helpt met het verwezenlijken van deze zaken. Gedurende de voorbije 6 maanden heeft ieder lid op eender welke wijze wel bijgedragen, van bedenken van artikelen tot het mee uitdokteren en uittekenen van al wat met de ruilbeurs te maken heeft.

Ik wens ze allen hiervoor alvast via deze weg nogmaals heel hard te bedanken. Ik begrijp heel goed dat dit niet altijd even evident is: een gezin, werk, uw eigen baan, soms nog een andere club. Daarom: DIKKE MERCI!

Sven Vandersmissen

Trotse trekker van de club/ Auteur