Eerste uitstap sinds lang, heel lang...

22-08-2021

Zondag 15 augustus rond een uur of 9 's morgens: Mooi weer, misschien wel de mooiste dag van de maand. De zak met drankjes gaat de wagen in, even dubbelchecken of ik genoeg batterijen mee heb voor het fototoestel. Nog een laatste discutie achterin op de achterbank wie waar gaat zitten (de kinderen gaan ook mee). Op ongeveer hetzelfde ogenblik vertrekt er in de buurt van Deurne een wagen met Tim als passagier en is Patrick al aan zijn eerste fotoreeks begonnen op ongeveer 90km in vogelvlucht van mijn woonplaats. Die bewuste zondag beste lezers, was de eerste maal dat wij allen nog eens samen (of tezamen) naar een expositie of opendeurdag konden gaan. Ditmaal was het "La Fête du rail 2021, Le Chemin de Fer du Bocq" te Spontin en met uitbreiding een mooi stukje van de de lijn 158. Een organisatie van o.a. het TSP. Een verslagje met heel veel beeldmateriaal volgt hier.


Spontaan naar Spontin

De ongeplande verrassingen zijn meestal de leukste verrassingen. Zaterdagavond verscheen er een bericht op onze WhatsApp van Patrick: hij was alles aan het klaarzetten om naar Spontin te vertrekken de dag nadien. Omdat dit het eerste weekend was dat wij thuis als gezin nog eens met z'n allen samen thuis waren en het mooi weer werd, vroeg ik mijn familieleden heel voorzichtig of ze interesse hadden om mee te gaan. Ons nog steeds jongste lid van de club en mijn zoon Mika, was uiteraard laaiend enthousiast. De meisje net iets minder. Maar toch stemden ze in. Dus mijn snode plan kon in werking treden.

Een ritje van ongeveer 50 minuten richting Spontin

Ik was er zelf nog nooit geweest. Ik ken Yvoir (van op één van de vele familie-weekends) en wist wel dat daar af en toe eens een treintje reed. Maar na ongeveer 50 minuten rijden (exclusief pitstop/plasstop) kwamen we ter plaatsen. Ik moet zeggen: ik was aangenaam verrast. Ik zat letterlijk met open mond te kijken naar al het materiaal/materieel dat bij aankomst al te zien was... een 55, een 62, een Vectron van RTB, een Class 66 van RTB... heel veel oude rijtuigen. Dit kon wel heel leuk worden.

We kwamen nog maar net de parking opgereden of we kwamen Tim al tegen (blijkbaar had hij ook lastminute beslist om naar hier te komen). En niet veel later, toen we op de eerste treinrit zaten, kwamen we onderweg Patrick tegen... en nog iets later op de dag ook onze Rudi. Onze club was onbewust en ongepland heel sterk aanwezig. Ik kreeg al spijt dat we niet met de ganse bende hadden afgesproken.

En nog een ritje, (maar dan met een "oude" loc en in oude rijtuigen) van ongeveer 45 minuten

Het leuke van zulke opendeurdagen of expo's, is dat je niet enkel heel veel te zien krijgt, je krijgt ook nog eens de kans om alles opnieuw mee te beleven. Het specifieke geluid van dit type dieselmotoren, de geur... het is wel allemaal heel authentiek en niet te beschrijven in een tekst. Maar wat eigenlijk nog het leukste is aan zulke dagen: je kan meerijden in heel oude rijtuigen van het type K bijvoorbeeld. Wij zaten zo in een wagon met houten bankjes... in 3de klasse (!). Iets dat we vandaag helemaal niet meer kennen. Al moet ik toegeven dat het comfort, verbazend genoeg, niet moest onderdoen voor de huidige zitplaatsen in bijvoorbeeld een Desiro-stel.

50 beelden zeggen meer dan 1.000 woorden

Genoeg geleuterd, tijd voor beeldjes. Ik heb ze proberen te bundelen per model. Veel kijkplezier!

Reeks 59

Enkele zeer fraaie shots van deze prachtige reeks 59 (5922), afkomstig van de Vennbahn. Deze loc is in prachtstaat. Alle details zijn aanwezig. Het vergulde plaatje op kop van de loc is een leuk detail voor de mensen die deze perfect willen nabouwen.

Reek 60

Ook deze prachtige diesel-loc was van de partij... al lukte het niet zo goed om deze vast te leggen op gevoelig materiaal (of digitale drager, zou ik nu moeten zeggen). De reden: de 6041 was steeds onderweg met passagiers in de rijtuigen van het ene station naar het andere.

Reeks 51

De reeks 51 in al zijn glorie: voor deze rondritten werd de 5166 nog eens van stal gehaald. Ook machtig om te horen. Hier de 5166 als werkpaard van de dag en de 5183 die op een zijspoor stond en niet in gebruik was voor deze mooie dag.

Reeks 52 (Vlottende cabine)

Deze nog steeds prachtige loc werd een aantal ritjes ingezet, soms samen met de modernere Class 66.

Reeks 62 Infrabel

Een loc die we nog dagelijks aan het werk kunnen zien. We kregen hier de kans om eens in de bestuurderscabine te kruipen. Het viel ons op dat het daar wel vrij krap was... zeker gezien de omvang van de loc. (Of hadden we net iets teveel hotdogs gegeten?)

Reeks 55 Tuc-rail en blauwe 5519

Deze loc (5508) heeft nog maar heel recente en nieuw kleedje gekregen. Deze loc, in deze livrij zal het nieuwe actiemodel worden van de MSM-actie 2022 (zie hier). Onderaan de 5519 in zijn nog steeds prachtige blauwe livrij.

Vectron RTB - Cargo

De Vectron, een moderne loc, werd met zijn prachtige "graphics" ter demonstratie door RTB-Cargo aangeboden.

Class 66 RTB - Cargo

Nog eentje dat werd aangeboden door RTB - Cargo: deze toch wel imposante Class 66 (PB17). Deze werd in tegenstelling tot de Vectron, wel ingezet voor sommige ritten op deze prachtige dag. Weet dat dit type loc stilaan verdwijnt op het Europese vaste land; Veel van deze locomotieven (dit is er nog eentje die eigendom is van Porterbrook en die geleased wordt aan Ruhrtal Bahn Cargo, daarvoor nog aan o.a. Rail4chem en Captrain...), gaan binnen dit en enkele jaren terug naar de UK.

Brossel

Ergens langs de kant, letterlijk op een zijspoor, stond deze toch wel zeer prachtige Brossel. Ik vermoed dat ze deze binnenkort wel terug gaan reviseren en terug bruikbaar gaan maken.

Infrastructuur

Tot slot nog enkele hele leuke kiekjes van allerlei gebouwen, seinen, bruggen, tunnels... allemaal te gebruiken ter inspiratie voor onze modelbanen.

Het was leuk...

En wat mij betreft zien ze mij volgend jaar terug. Ik kan enkel aanraden om dit ooit ook zeker te doen. Als treinliefhebber kom je hier absoluut zeker aan je trekken. Weet dat er nog veeeeeeel meer was dan al wat we hier hebben laten zien. Alleen is het niet mogelijk om alles te posten. We zullen alle foto's posten bij "Foto's Grootbedrijf"

We hopen toch dat jullie genoten hebben van dit kleine verslag.

Hebben jullie zelf nog leuke of mooie foto's van deze dag dat jullie wensen te delen met ons; laat het ons dan zeker weten.

Opgelet: alle foto's die hier vertoond worden, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars (Tim Somers, Patrick Raes en Sven Vandersmissen). Geen enkel van deze foto's mag zonder schriftelijke toestemming van deze personen gebruikt worden.

Patrick Raes

Fotograaf van dienst

Tim Somers

Fotograaf van dienst

Sven vandersmissen

Auteur/fotograaf van dienst