Eenvoudige baanplannen klein formaat

10-06-2021

Mensen stellen vaak de vraag: "hoe kan ik een zo leuk mogelijk baantje bouwen, op een kleine ruimte". Ik geef toe: ik heb ook moeten puzzelen alvorens ik wist hoe ik mijn Time-saver kon gaan uittekenen. Om jullie een beetje inspiratie te geven, wil ik eens proberen (of het gaat lukken, valt nog te bekijken) om enkele voorbeeldjes te tekenen en hier te illustreren. Ik stel voor dat jullie deze eventueel dan becommentariëren op de FB-pagina en dan kan ik er misschien wel een vervolg aan breien in een volgend artikel. Here goes nothing!


Een klein formaat dus...

We gaan gemakshalve in H0 werken. Voor dit soort plannetjes zou ik vertrekken vanuit een baantje van 60cm op 100cm. Deze baantjes zouden dus perfect op een module kunnen gebouwd worden. Als je kiest om deze toch te gaan bouwen, raden we aan om het niet op MDF te doen, maar op multiplex van minimaal 9mm. Dikker kan, maar meer dan 12mm zou ik afraden omwille van het gewicht. Dunner is zeker niet aan te raden, omwille van de stevigheid. Hoe je deze modules zelf kan bouwen, is misschien wel een onderwerp voor nog een ander artikel.

KISS

Keep it super simple (KISS). Je leest het goed. De meest leuke baanplannen zijn meestal deze die het eenvoudigste zijn, maar die dan door de verdere uitwerking en de details het verschil (kunnen) maken.
Maar wacht eens: we spreken al over een baanplan... moeten we niet eerst bepalen wat we juist willen? Volledig correct. Maar ik heb bewust dit stukje even achterwege gelaten, omwille van de omvang. We gaan er dus vanuit dat we starten met een enkelsporig baantje, in H0, zonder "fiddle-Yard" (dit volgt vermoedelijk later), gemakshalve (omdat ik deze ook zelf ken), gebruiken we K-sporen en een simpele heen en weer beweging (dus geen ovaal). Het is basic, maar het moet jullie dus inspiratie geven. 

Poging nummer 1

Een heel eenvoudige start. Niet te veel sporen en 1 wissel.
Een heel eenvoudige start. Niet te veel sporen en 1 wissel.
De gebruikte K-sporen. Merk op dat de flexrail van 900mm werd ingekort naar 600mm.
De gebruikte K-sporen. Merk op dat de flexrail van 900mm werd ingekort naar 600mm.

Enkele aandachtspunten: probeer genoeg marge te crëeren om scenery te plaatsen. Hou dus ook rekening met de rand van je module. We hebben bewust de sporen iets dwars gelegd om meer dynamiek te creëren. Door een recht stuk tussen de wissel en het voorste (korte) spoor te leggen, geeft dit als beeld een flauwe, valse knik.
Dit soort spoor zou perfect gebruikt kunnen worden als uitwijkspoor op een industriebaan.

Poging nummer 2

We gaan nu iets meer verder brouwen op poging nummer 1. In dit scenario gaan we het iets complexer maken en gaan we een doorlopend spoor (naar de andere modules eventueel) voorzien.

Een extra wissel en de rechte stukken vervangen door bogen. Een heel ander zicht.
Een extra wissel en de rechte stukken vervangen door bogen. Een heel ander zicht.

Dit stukje zou je bijvoorbeeld als opstelspoor kunnen gebruiken (op de hoek van je baan als laatste module). Door de extra wissel zijn er mogelijkheden tot rangeren bijgekomen.

Poging nummer 3

Bij deze poging gaan we proberen om de boog bovenaan als een rechte te maken, die eventueel dan 2 modules verbind. We gaan eigenlijk terug naar poging 1 en gaan dit maar met 1 wissel uitvoeren.

Zo, 3 eenvoudig pogingen, op een klein stukje ruimte, met relatief weinig materiaal. In het volgende artikel probeer ik er nog 3 te maken, die verder bouwen op deze.

Sven Vandersmissen

Auteur / uitvinder van allerlei (zinloze) artikels

"De man die zegt: 'Misschien heb ik het wel bij het verkeerde eind, maar...', gelooft niet dat een dergelijke mogelijkheid kan bestaan."Kin Hubbard