Het verweren van een kiepwagen

05-01-2020

Hoe een oude kiepwagen er laten uitzien alsof deze al jaren staat te vergaan?

Niets mooier dan een realistische weergave op je baan, dan een wegrottende wagon langs de kant van een spoor, op een vergeten rangeerspoor of  achter het gebouw van één of andere verlaten industrie.

Maar hoe begin je hier juist aan? Veel mensen denken terecht niet direct aan het vervuilen van een nieuwe, meestal prijzige, wagon. Daarom kan het soms leuk zijn, om oude, defecte of minder waardevolle wagons en locomotieven als basis te gebruiken. Dit heb ik bijgevolg ook gedaan. Ik koos voor een oudere Fleischmann kiepwagon 1456 van de DB. Met het vreselijke rode bakje, eigenlijk wel een heel goede basis voor de roestkleur.

Gebruikt materiaal.

Om te kunnen starten met het verweren, heb je buiten het rollende materieel, uiteraard ook enkele tools nodig. Ik koos voor mijn eenvoudige Revell airbrush pistool en een basisset van Vallejo (artikelnummer 70150).  https://acrylicosvallejo.com/en/producto/hobby/sets/effects-en/rust-steel-70150/

Een oude (kartonnen) doos dient als "spuitcabine". En als laatste een soldeerbout, om de bulten (van steenslag) en barsten (van het rotten), na te bootsen.