A little help from some friends...

25-04-2020

Soms moet je wel hulp vragen. Tijdens de lockdown had ik een beetje tijd om te overdenken. En het begon weer meer te kriebelen, dus terug aan het schetsen gegaan... Ik bleef maar vastlopen op bepaalde zaken. Uiteindelijk toch om goede raad gevraagd via het forum. Dit is het resultaat.

Het zichtbare deel: rechts een opstelspoor met veel rangeermogelijkheden. Het spoor vertrekt vanuit Nederland en komt zo na het rangeerstuk op Belgisch grondgebied, na de bocht. Daar is een kleine industriezone voorzien op Belgische bodem. (Met een veldspoor, nog niet getekend op deze schetsen). Aan de linkerkant komen we dan in Duitsland toe, waar een grote containerterminal zichtbaar is.


Het onzichtbare deel: hier zal links onderaan een klimspiraal komen zodat we de trein een verdiep lager op het schaduwstation kunnen krijgen. Hier is er dan de mogelijkheid om een heel pak treinen reeds klaar te zetten uit het zicht en zo een heel afwisselend beeld te krijgen. Langs de rechterkant gaan we proberen om het spoor zachtjes te laten dalen en stijgen (max 2,5%). Hier moet het zo lijken dat de trein doorrijdt.

Nog niet alles is zoals het hoort...

Ook niet abnormaal, we zijn in de ontwerpfase. Maar ook hier doken er al een heel pak vragen op: "Gaat het niet te druk zijn? Heb ik wel genoeg ruimte? Moet ik geen zaken laten vallen? Zijn de opstelsporen niet te kort? Gaat de stijging niet te groot zijn? Moet ik een deel automatiseren?" Op veel van die vragen, heb ik nu voor het ogenblik, nog geen antwoord. Al doende leert men: 

Plan van Aanpak (PvA)

Eerst en vooral ga ik nu zien dat ik (na de lockdown, als alle winkels terug een beetje normaal draaien), mijn zolderdeel kan afwerken. 
En het plan is dan als volgt te werk gaan:
 1. Een vloerbaantje leggen met de reeds beschikbare delen, desnoods gedeeltelijk, indien ik niet genoeg sporen heb.
 2. Alles noteren, opmeten en foto's trekken.

 3. Bijsturen waar mogelijk.

 4. UItmeten en bijtekenen waar alles dient te komen van elektronica etc.

 5. Dubbelchecken met "derden" (Pa, forumleden en andere) of ik niets over het hoofd zie.

 6. Laatste aanpassing voor de bouw van de ondertafel.

 7. Bouw van het onderste stuk en aanleg schaduwstation (dit dient volledig aangelegd en getest te zijn, voor ik een verdiep hoger begin).

 8. Testen van dit gedeelte, eventueel bijsturen waar nodig.

 9. Bouw zichtbare deel (ruwbouw).

 10. Aanleg sporen.

 11. Testen van alles en bijsturen.

 12. Verder afwerken en vooral veel spelen.

Een volledig schema met wanneer ik wat ga doen, heb ik nog niet uitgedokterd. Het plan is wel tegen de winter van 2020 aan het schaduwstation te kunnen beginnen. Ik plan van stap 1 tot stap 11 zeker 12 maanden.  Ik wil het heel rustig aan doen, om zeker te zijn dat ik niets vergeet. Stap 12 is een open stap... het afwerken, het maken van de achtergronden etc... dat mag wat mij betreft heel lang duren. Dit is het gedeelte waar het 'm mij om draait en hoort bij het speelplezier.

Ik wil heel graag nog een dankwoord richten aan de mensen van het Modelspoorforum om al hun raad, tips en bijstand. Zonder hen, was dit stuje al niet gelukt. Ik heb op heel korte tijd, weer een heel pak bijgeleerd. Vooral Karl (Mardig), zou ik heel hard willen bedanken voor het helpen uittekenen van het mooie baanplan.