Roderik Vanderkelen

Een getalenteerde modelspoorbouwer, met een grote passie voor trams... die geen uitdaging uit de weg gaat


De start van een mooie hobby

Al van jongs af had ik een fascinatie met treinen en dit zowel voor de grote als de kleine exemplaren. Mijn ouderlijk huis stond in Ninove waar de spoorlijn Denderleeuw-Geraardsbergen de stad letterlijk middendoor passeert. Eigenlijk wel een drukke lijn die zowel voor passagiers- als voor goederenvervoer werd gebruikt. Er was dan ook geen ontkomen aan of de slagbomen gingen dicht en ik kon als kleine pagadder wagons beginnen tellen. (Iets wat ik tot de dag van vandaag niet kan laten). Het fantastisch mooie geluid van de 62ers die vertrokken met hun sleep in het station blijft voor altijd in mijn oren hangen...

Mijn grootouders hebben de modeltrein-liefhebberij opgestart door me een eerste modelbaan cadeau te doen. Een Lima-set die door mijn grootvader op een groen geschilderde plaat multiplex werd gelijmd en waar hij een paar straten had op gemaakt. Mijn vader heeft als amateurfotograaf nog een mooie foto genomen terwijl ik vol bewondering mijn trein rondjes laat rijden. De Lima-trein maakte op mijn 11 plaats voor een Märklin-exemplaar, die jaren lang op onze zolder heeft rondjes gereden. Maar stilaan verwaterde de interesse tot...

Vernieuwde interesse die niet meer is weggegaan!

In de vriendenkring van mijn toen toekomstige vrouw, leerde ik Bjorn kennen die met modeltreinen bezig was en die heeft de vlam weer doen aanslaan. En hoe! In 2005 of 2006 ben ik gestart aan een eerste modelbouw-project Tollenove dat nooit is afgewerkt. Zoals bij heel wat (her)beginners veel te ambitieus en niet genoeg techniek- en materiaalkennis. 

Maar in 2007 was er al een eerste deelname aan de minibaantjeswedstrijd met 'Ninove Terminus', een Nm-schaal trambaantje dat de tram-terminus van Ninove uitbeeldde. Datzelfde jaar werd ik ook lid van MSC Pacific uit Wervik (nu in Roeselare). Daarna volgde 'Janakpur Railwayline', een Nepalese H0e-smalspoorbaan die opnieuw voor de minibaantjes wedstrijd werd gebouwd, 'Bouillière', de Saroulmapoul-versie van het tramstation van Bouillon en momenteel als laatste 'Jimm', een smalspoor-baantje dat de fabriekskoer van een limonadefabriek voorstelt en je raadt het al opnieuw werd gebouwd voor de minibaantjes-wedstrijd.

Toekomstige plannen...

Hoewel ik al heel wat schalen en spoorbreedtes doorzwommen heb, blijft mijn grootste passie toch nog steeds uitgaan naar trams. In de toekomst staan nog enkele projecten op stapel die allemaal daar rond gaan draaien. Ik probeer dikwijls een andere benadering te zoeken voor een probleem dat ik tegenkom bij het bouwen, want ik kies niet steeds voor de makkelijkste weg om iets gedaan te krijgen. Waar zit anders de uitdaging?

Ik hoop heel wat met jullie te kunnen delen op alle vlakken van modelbouw en hoop daarbij ook dat ik van jullie heel wat opsteek. Want we zijn nooit te oud om te leren... en om te genieten van onze mooie hobby.

Sven Vandersmissen

Auteur/Trekker en oprichter van de Locloods
"Coming together is a beginning; keeping together is progress; working together is success."
  
- Henry Ford