Treinbeginner

... een duo bestaande uit vader en zoon. 


Hoe het allemaal begon...

Waar in vele gevallen de hobby van vader of grootvader op zoon of kleinzoon overgedragen wordt is het hier anders om. In 2000 kreeg zoonlief een Märklin-startset van een nonkel. Een paar uitbreidingsset later konden we een standaard plaat van 122 x 244 cm vullen.

Deze plaat kwam in de vergetelheid, maar een paar jaar later werd dit terug opgevist. We besloten op de zolder een afgesloten ruimte te bouwen, waar we aan een modeltreinbaan konden bouwen.

Door wat beginnersfouten en problemen besloten we lid te worden van een modelspoor vereniging, MSCM De Pijl te Muizen, Mechelen. (Later verhuisde deze club naar Vilvoorde).

Door wat reorganisatie kwam er wat meer plaats op de zolder en bouwden we een nieuwe grotere ruimte voor de baan. De andere kamer werd als een atelier ingericht.

In het jaar 2008 was de start van Maleupen was een feit.
In 2012 maakten we de overstap naar MSC Het Spoor te Sint-Niklaas.

Wat we zeker kunnen zeggen, of je nu beginner, gevorderd of expert bent, een modelbouwvereniging is zeker een verrijking aan de persoonlijke modelbouwbeleving.

De modeltreinhobby maakt plaats voor modelbouwhobby

Iets wat ons uitermate boeit in deze mooie en boeiende hobby is de achterliggende techniek en elektronica. Iets wat we op Maleupen proberen tot zijn recht te laten komen. Vaak bestaat een modeltreinbaan uit een landschap en een trein die erdoor rijdt. Voor ons gaat dit verder, kijk en luister eens wat je rondom jou kan zien en horen...

Licht, geluid en beweging, iets wat nog te vaak op een modeltreinbaan ontbreekt. Voor ons overstijgt de hobby dan ook enkel het aspect van de trein.

Reclameverlichting, defecte knipperende TL, dag-nacht schakeling, brandende kaarsen, voertuigen met verlichting, rijdende voertuigen, trappende fietsertjes, bewegende deurtjes en poortjes, luidende klokken, blatende schapen, loeiende koeien, ... je kan het zo gek niet bedenken of we proberen er een mouw aan te passen, zonder dat het oogt een flitsende kermisattractie.

Die achterliggende technieken vertalen zich ook in het gebruik van iTrain, Arduino, Raspberry Pi, lasercutter, 3D printers, ...

Een impressie van Maleupen in opbouw kan je terugvinden op YouTube: https://www.youtube.com/user/treinbeginner/videos en op 3rail forum: https://forum.3rail.nl/index.php?topic=23927.0