Märklin 5408

In 1996 bracht Märklin de 5408 (artikelnummer 34661) uit in Delta-uitvoering.

Het grote voorbeeld.

De reeks 204 werd gebasseerd op het reeds beproefde ontwerp van de GM-locomotieven en gebouwd onder licentie bij Société Franco-Belge. Deze werden voorzien van een EMD-aandrijving. Er werden maar 8 van deze diesellocomotieven van de reeks 204 (latere 54) gebouwd. De NMBS bestelde dit type in 1957 en deze moest in tegenstelling tot de reeks 202 (de latere 52) een maximale snelheid van 140 km/u kunnen halen t.o.v. de 120 km/u van de 52. Het is zelf zo dat er een deel van (4 stuks) van de 54 omgebouwde reeks 52'en waren. In de jaren '80 verloren deze locomotieven hun kenmerkende "bolle-neus" en werden deze bolle-neuzen vervangen door vlottende cabines. Maar 1 loc behield zijn "bolle-neus", de 5404.

Verschillende versies.

Vermits er maar 8 versies waren en de meeste werden verbouwd naar vlottende cabines, zijn er ook niet echt veel verschillende versies geweest. Er zijn wel versies geweest met een 3de koplamp op de neus. Qua livrei werd deze later "vereenvoudigd" van de dubbele gele lijn en het "vliegende wiel" op de neus, naar een brede gele band over de gehele lengte, inclusief neus, op een groene achtergrond.

Het model.

Dit Märklin model had als voorbeeld de 5408, met 3de koplamp op de snuit en brede gele band over de hele lengte. De kast is volledig uit metaal en de aandrijving werd voorzien door middel van een motor type LCFM met Delta-decoder.

  • Maatschappij: NMBS
  • Locnummer: 5408

  • Kleuren: groen met brede gele band

  • Periode: IV

  • UItvoering: AC/Delta, schaal H0

  • Andere eigenschappen: mijn loc is voorzien van een Uhlenbrock-decoder en zal binnenkort vervangen worden door een Märklin hoogvermogen motor met MFX decoder.