Eind vorig jaar, iets na Kerst, kregen we via ons contactformulier van de website een bericht met de vraag van ene Peter Spruit wat hij juist moest doen om lid te worden via onze club.
Na wat heen en weer ge-email, bleek de klik er al direct te zijn en kijk, we hadden eigenlijk al direct een mooi intro bij voor op de website. Wie Peter is, kan je hier in zijn 'Treintjes-Bio" lezen. We stellen hem hierbij officieel voor als nieuw lid aan de buitenwereld. Welkom Peter!
De kinderjaren, werk en gezin
Zelf ben ik als sinds mijn kinderjaren met modeltreinen bezig, waarbij je uiteraard over de jaren heen meer en meer je grenzen gaat verleggen en meer gericht begint te verzamelen en bouwen. Het eerste lokje dat ik toen zelf bij elkaar gespaard had was een Fleischmann V200 dat ik nog steeds in mijn bezit heb.
Samen met mijn broer bouwde ik toen op zolder mijn eerste baan. Denk dat we toen ergens een jaar of 10-12 waren. Later bouwden we ook de functionele bovenleiding zelf uit onder meer Meccano metaalprofielen.
Stelselmatig werd er van alles bijgekocht totdat mijn jongere broer andere interesses kreeg en ik de hobby alleen verder zette, hetzij op een wat lager pitje wegens liefjes, deugnieterij, hogere school, reizen en de verdere normale gang van zaken, alhoewel ik toen ook nog regelmatig met treintjes bezig was maar dan vooral meer met het verzamelen en diorama bouwen.
Huisje, boompje, kind, werk en regelmatig naar het buitenland en te weinig vrije tijd maakten dat de hobby soms moest wijken voor andere zaken en het gezin.
(Beroepshalve werk ik in de haven gebonden sector in Antwerpen waar ik vooral de meer gespecialiseerde projectlogistiek doe voor grote en zware ladingen).
Dit begint echter gelukkig weer een beetje meer in balans te komen zodat er weer wat meer tijd voor de hobby vrijkomt en zeker de goesting ook terugkomt om weer eens meer in clubverband te gaan (samen)werken.
Clubgebeuren, Beneluxspoor.net en workshops
Vroeger ben ik jarenlang lid geweest van Amsac Gent en ook enkele jaren actief geweest als medewerker bij Beneluxspoor.net waarbij ik ook Workshops gegeven heb op Eurospoor. Hier liet ik vooral het zelf bouwen van bovenleidingsmasten met messing profielen zien naar Zwitsers voorbeeld.
De Gotthardtunnel op zolder
Mijn zolderruimte is dan ook volledig voorbehouden voor mijn modelbaan die een combinatie vormt tussen de Gotthard en de Lotschbergbaan. Een baan dus met een eigen insteek maar volledig Zwitsers, SBB/BLS georienteerd.. Deze is dus schaal HO - Digitaal gelijkstroom.
Deze is ongeveer 8 x 5 meter groot en omvat een dubbele kruisende klimspiraal, een 3 tal schaduwstations, de Bietschtalbrucke en als hoofdstation zal het station van Goppenstein gebouwd worden. Mogelijks wordt hier ook nog een deel van de Autoverlad mee in voorzien. Plaatsmatig is dit namelijk mogelijk door het kopspoor deels in de grote spiraal te laten verdwijnen zoals hij in Goppenstein ook eigenlijk in een tunnel verdwijnt.
Alles is digitaal rijdend maar nog niet automatisch digitaal gestuurd, al is dit al wel deels voorbereidt. Hier is echter nog veel werk aan de winkel.
Qua elektronica en aansluiting/ sturing (ik zou via koploper willen werken) moet ik dus nog wel een en ander bijleren en opsteken al is de opzet gewoon een goed rijdende baan met eenvoudig bloksysteem, zonder behoefte aan ingewikkelde sturingen voor tegenspoor etc.
Straffe skills
Mijn skills liggen dan ook meer in de landschapsvormgeving, ladingsbouw en bovenleiding bouw.
Alle masten en overspanningen bouw ik zelf uit messing. Deels gewoon basis van messing profielen, evt. aangevuld met bepaalde klein-delen uit het Sommerfeldt gamma. Hiervoor baseer ik mij vooral op foto's om deze te bouwen.
Ook de tunnelingangen, naar voorbeeld van het grootspoor bouw ik volledig zelf uit hout en gegoten gipsdelen waarbij deze in sommige gevallen extra worden voorzien van messing steenvangers
Brig
Op dit moment ben ik bezig met de bouw van de rondloods in Brig die als apart aangestuurd inzetstuk op de baan komt. Dit is grotendeels ook zelfbouw waarbij de grootste uitdaging zal liggen op de bovenleidings-constructie.
Deze bestaat uit een zogenaamde spin over de draaischijf en een langse afspanmast die op eveneens zeer specifiek gebouwd zijn.
De loods zelf is een Vollmer rondloods bouwpakket als basis waaraan de nodige modificaties worden uitgevoerd, deels via 3D printstukken, deels via met lasercut gegenereerde aanbouwelementen of gewoon puur met scratch build.
De locatie wordt bovenop de spiraal. Op deze wijze kan ik het optisch scheiden van de eigenlijk baan en dus als een afzonderlijk " speel" element behouden. Mogelijks komt er wel een overloop spoor om de E-loks van de hoofdbaan alsnog binnen te trekken naar het locdepot.
Via, via
Via Arnold van Waes (ook lid van VMSC De Locloods) waarmee ik soms ook via een andere spoorgroep contact heb, kwam ik in contact met De Locloods. Het niveau dat Arnold van werk dat hij neerzet is iets waar velen van ons enkel maar kunnen van dromen.
Wat mij vooral ook aantrekt in het clubgebeuren is uiteraard naast het gezamenlijke clubaspect ook de mogelijkheid om van elkaar te leren en elkaar soms eenvoudig met een praktisch voorbeeld of wat uitleg verder op weg te helpen.
Tevens wil ik mij ook gaan verdiepen in het Laser-Cut gebeuren en bouwen hiermee..
Welkom
Met Peter erbij in de club, komt er wederom een pak ervaring bij. Maar, we zouden geen club zijn, als we elkaar niet helpen. Het "lasercutten" is binnen onze club niet onbekend en het zou me niet verbazen, moest hij (op het ogenblik dat ik dit schrijf) al geholpen worden door de specialisten in de groep.
Van de gemaakte werken zal binnenkort dus zeker nog iets verschijnen op de website en wie weet... misschien dat hij er dan ook een workshop kan over geven.
We hadden het er al heel vaak over: de ervaring binnen de club en samenwerken. Tijdens Corona is dit niet evident. En ja, we zijn een virtuele club. Maar de ervaring van het apart samenwerken hebben we tot nu toe nog niet. Daar gaan we natuurlijk iets aan doen. Wat? Dat kunnen jullie de volgende maanden ontdekken op de website. Peter zijn ervaringen zullen dus al direct van pas komen.